Google voert een belangrijke wijziging door in de Play Integrity API. Vanaf mei 2025 geldt er een verplichte hardware-gebaseerde verificatie voor alle apparaten met Android 13 of hoger. Deze maatregel maakt het lastiger voor gebruikers met root-toegang of aangepaste ROM’s om apps te gebruiken die deze controle toepassen, een extra laag beveiliging voor Android.

Lees verder na de advertentie.
Wat is de Play Integrity API?
De Play Integrity API stelt appontwikkelaars in staat om te controleren of hun app draait op een onaangepast, door Google goedgekeurd Android-apparaat. De API voorkomt misbruik, zoals het manipuleren van apps of het omzeilen van betalingen. Dit biedt extra bescherming voor apps die gevoelige gegevens verwerken, zoals bankapps en betaaltoepassingen.

Voorheen konden gebruikers met root-toegang of een custom ROM deze controle soms omzeilen. Door de overstap naar hardwarematige verificatie wordt dat nu een stuk lastiger. De controle is standaard ingeschakeld op apparaten met Android 13 of hoger.
Lees verder na de advertentie.
Voor geavanceerde gebruikers die hun toestel rooten of een aangepaste Android-ROM installeren, heeft dit grote gevolgen. Apps die gebruikmaken van de Play Integrity API kunnen de toegang voortaan weigeren als het apparaat niet aan de integriteitsvoorwaarden voldoet. Denk aan populaire diensten zoals bankieren, betalen en bepaalde games. Zo melden gebruikers van Pokémon Go al dat ze na de wijziging geen toegang meer krijgen tot de app.
‘Veiliger voor het Android-ecosysteem’
Google zegt dat deze maatregel nodig is om het Android-ecosysteem veiliger te maken. Kwaadwillenden kunnen met root-toegang of aangepaste firmware makkelijker beveiligingsmaatregelen omzeilen. Door hardwarecontrole te verplichten, wordt dat risico aanzienlijk verkleind.
Lees verder na de advertentie.
De keerzijde is dat deze extra beveiliging de vrijheid beperkt van ervaren gebruikers die hun toestel bewust aanpassen. De openheid van Android maakt ruimte voor personalisatie, maar die ruimte wordt nu ingeperkt in ruil voor meer veiligheid.
Heb jij een toestel met root-toegang of een aangepaste ROM? Laat in de reacties weten waarom je daarvoor kiest!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Custom roms en Rooted telefoon heb ik één keer geprobeerd. Alleen gaf het ook problemen bij mijn bank app, en andere apps die niet meer werkte. Dus ja ik zie gelukkig het probleem nu niet.
En Android ziet er nu wel goed uit. Ik mis nu niet veel. Op mijn Samsung maakt ik ook gebruik van de app Goodlock om sommige dingen wat leuker eruit te laten zien.
Vroeger veel custom roms gebruikt toen android nog een rommeltje was, android is al heel wat jaren volwassenen dus geen custom roms meer nodig.
Om mijn toestel te debloaten heb ik ook geen root meer nodig. Dat kan ook gewoon met Shizuku & Canta. Dus voor mij persoonlijk maakt het niet uit.
Het opnieuw helemaal niet om veiligheid voor Google, het wil alleen maar het installeren van custom roms onaantrekkelijk maken. Zo moet iedere Android gebruiker Google gebruiken en krijgt het bedrijf nog meer gegevens en wordt het nog machtiger. Hoogste tijd dat er een Europees alternatief voor Google Android komt zodat het bedrijf verboden kan worden om in Europa actief te zijn.