Google Assistent zonder "Hey Google", straks ook in Nederland (Exclusief)

Google Assistent zonder "Hey Google", straks ook in Nederland (Exclusief)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In de instellingen van de Google Assistent kan je voortaan de zogenaamde Snelle zinnen vinden, dat heeft Androidworld ontdekt. Dat is een functie waarmee je opdrachten geeft aan de Assistent zonder eerst "Hey Google" te zeggen. De functie werkt nog niet, maar dat kan heel binnenkort veranderen.

Wat zijn Snelle zinnen?

Met de Google Assistent kan je in geen tijd een leuk liedje laten afspelen of je slimme lampen bedienen. Alleen zou het nog vlotter kunnen wanneer apparaten ook kunnen werken zonder dat je elke zin begint met "Hey Google". Het lijkt erop dat zo'n oplossing ook in Nederland dicht bij komt in de vorm van Snelle zinnen. Maar wat is dat precies?

De 'Quick phrases' voor de Assistent werden al uitgerold in de Verenigde Staten. Ze vormen een kleine selectie van korte zinnetjes die Google begrijpt zonder dat je eerst "Hey Google hoeft te zeggen". Je hebt onder meer Snelle zinnen om timers te zetten, om naar het weerbericht te vragen of de lampen te bedienen. Hieronder sommen we enkele voorbeelden op in het Engels:

  • Turn the lights on
  • Set an alarm for 7 pm
  • What time is it?
  • What's the weather?

Als je een van deze vragen stelt terwijl een slimme speaker in je woonkamer staat, dan antwoordt Google dus op de vraag alsof de Assistent een gewone persoon is in de kamer die het antwoord weet.

Nog maar deels vertaald

Het lijkt erop dat Snelle zinnen heel binnenkort ook in het Nederlands zullen werken, want Androidworld heeft een Nederlandse versie van de functie voor het ontdekt in de Google Home-app. Druk in die app op je profielicoontje en dan: -> Instellingen voor de Assistent -> Zin om snelle actie uit te laten voeren. Vervolgens kom je terecht in het menu 'Snelle zinnen'. Op dit moment hebben we functie alleen gevonden op onze Pixel 6a en de Pixel 6 Pro.

Het valt op dat Snelle zinnen momenteel slechts gedeeltelijk in het Nederlands is vertaald. De meeste teksten uit dit menu zijn in het Nederlands, maar de Snelle zinnen zelf worden nog in het Engels getoond.

Om Snelle zinnen te gebruiken, moet je ze een voor een handmatig activeren via de plusknop, maar als we dat doen krijgen we een foutmelding: "Kan geen snelle zinnen toevoegen". Daarin lezen we dat er geen geschikt apparaat is toegevoegd in de Google Home-app. Dat klopt natuurlijk niet, want er zijn meerdere smart speakers en smart displays op onze telefoons ingesteld.

Heel binnenkort in het Nederlands

Wat kunnen we hier dan uit concluderen? Dat Google Nederland meer dan waarschijnlijk werkt aan Nederlandse vertalingen voor de Snelle zinnen. Zodra die zijn voltooid, zal de functie in het Nederlands werken. je kal dan kunnen zeggen: "Zet de lampen uit" of "zet een wekker om 07:00 uur", en de Assistent voert de actie uit.

We hebben dit scenario ook al eens eerder gezien bij de Routines van de Assistent. Toen hebben we met Androidworld de functie als eerste ontdekt in de Google Home-app, nog voor ze echt werkte in het Nederlands. Niet lang na onze ontdekking, maakte Google Nederland het nieuws officieel bekend dat Routines in het Nederlands werken.

Gerelateerde artikelen

Eerder dit jaar heeft Google zijn Snelle zinnen ook al uitgerold voor andere talen, zoals: het Spaans, Frans en Italiaans. Het lijkt daarom logisch dat ondersteuning voor het Nederlands en andere talen daarna volgt. Let er ook op dat Quick phrases in de VS bijna exact een jaar geleden zijn aangekondigd, op 7 oktober. Het is dus niet ondenkbaar dat Google heel binnenkort bekend maakt dat de functie voor meer talen beschikbaar is. Wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend. De kans is ook eerder klein dat de functie per ongeluk is uitgerold door Google, want een typisch foutje ziet er eerder zo uit.

Heb jij de Snelle zinnen al?

Er is ook al een andere manier waarop je de Assistent kan gebruiken zonder "Hey Google", maar die werkt momenteel enkel in combinatie met de Nest Hub Max. Of kom jij uit de toekomst, dan werkt het vast ook op de aankomende Pixel-tablet.

Kan jij de functie al vinden in de instellingen van de Google Assistent in de Google Home-app? En werkt ze al wel bij jou? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over Google Home
Google Home

Google Home

De Google Home-app is een verzamelplek voor het instellen, beheren en bedienen van hardware als de Google Home, Chromecast en Chromecast Audio. Maar de app kan ook a ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk