Google Ara: modulaire smartphone komt in herfst 2016

Google Ara: modulaire smartphone komt in herfst 2016

Google Ara: Project Ara wordt volwassen

We hadden al een tijdje niets meer vernomen van Project Ara. Dit Google-project werd in eerste instantie ontwikkeld bij Motorola Mobility in het Advanced Technologies and Products-team (ATAP), dat na de overname van Motorola door Lenovo als Google-onderdeel aanbleef. Vorig jaar werd een introductie van de eerste Ara-protypes in Puerto Rico en afgeblazen.

Vandaag liet Google weten dat het project echter verre van dood is. Ara is nu een nieuw, apart onderdeel binnen Google en de eerste Ara-smartphone voor ontwikkelaars moet nog in de herfst van dit jaar gaan volgen.

Modulaire smartphone, maar niet helemaal

Het lijkt er op dat de LG G5 iets dichter in de buurt komt van Ara dan we in eerste instantie dachten. De G5 heeft namelijk de mogelijkheid om modules aan te sluiten om extra functionaliteit te krijgen. Bij Ara hadden we verwacht ook de processor en connectiviteit aan te kunnen passen, maar die onderdelen zijn te vinden in de standaardframe van de Ara-smartphone.

In het frame zijn naast de processor en grafische chip ook antennes, sensoren de accu en het scherm te vinden. Google is nu op zoek naar partners die modules willen ontwikkelen die in het Ara-frame geklikt kunnen worden. Er zijn nu al verschillende bedrijven die aan Ara-modules werken, zoals Samsung, Sony, Toshiba, E Ink, TDK, iHealth en Panasonic. Daarbij hebben we al voorbeelden gezien van een e-ink-schermpje, camera's en speakers.

Alle modules moeten in de verschillende sleuven in de frame passen. De verbinding wordt geregeld door Greybus, een nieuw (software)onderdeel binnen Android. Greybus moet directe verbindingen bieden, naast efficiënt stroomgebruik en data-overdrachtssnelheden tot 11,9 Gbps. Doordat de modules gestandaardiseerd worden, zullen ze ook in toekomstige Ara-frames passen.

Beschikbaarheid

Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden op de Ara-website als ze mee willen bouwen aan nieuwe modules voor Ara. Wanneer je geen ontwikkelaar bent, maar wel ideeën hebt voor modules, dan kun je daar ook je idee kwijt. De ontwikkelaarsversie van Ara zal in de herfst van 2016 worden verkocht.

Lees meer over:
Project Ara

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties