Google is Apples strategie met iMessage meer dan beu

Google is Apples strategie met iMessage meer dan beu

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google roept Apple op om de RCS-standaard voor geavanceerde chatfuncties in iMessage te ondersteunen. Dat komt als reactie op het nieuws dat kinderen met Android-toestel in de VS gepest worden omdat ze alleen sms-berichten kunnen versturen naar iPhones.

iMessage en RCS

Het debat rond Apples gesloten berichtenplatform iMessage is opnieuw aangewakkerd. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal worden kinderen met Android-telefoons in de VS gepest. Dat komt doordat de berichten die ze versturen naar iPhones een groene berichtenbubbel krijgen in plaats van een blauwe. Die kleur geeft aan in iMessage dat het om gewone sms-berichten gaat en dat er geen ondersteuning is voor geavanceerde chatfuncties zoals het verzenden van stickers en gif's.

Google vice-president Hiroshi Lockheimer vindt dat het gedaan moet zijn met Apples gesloten systeem voor berichten. "We vragen Apple niet om iMessage op Android uit te brengen. We vragen Apple om de industriestandaard voor moderne berichtfuncties (RCS) te ondersteunen in iMessage, net zoals ze ook de oudere sms/mms-standaard ondersteunen", dat zegt hij in een tweet.

De voordelen van RCS

Het officiële Twitter-account van Android ging vervolgens verder op de uitspraken van Lockheimer: "iMessage mag niet profiteren van pestgedrag. Berichten moeten ons samenbrengen en de oplossing bestaat. Laten we dit als één industrie oplossen."

- Lees verder onder de tweet -

Google is al langer de grootste voorstander van de RCS-standaard die onder meer in Google Berichten wordt ondersteund. Met RCS kan je onder meer foto's en video's delen, stickers en gif's versturen, berichten liken en zien wanneer de ander typt. Allemaal functies die ons bekend zijn van bekende berichten-apps als Telegram en WhatsApp.

Apples strategie

Voor Apple is het een bewuste strategie om speciale chatfuncties beperkt beschikbaar te maken. Dat kwam al naar voren in de gelekte gesprekken van Apple-topmensen in een rechtszaak tussen Apple en gameontwikkelaar Epic Games. Apple gebruikt iMessage zodat iPhone-gebruikers in het Apple-ecosysteem zouden blijven. In de gelekte gesprekken spreken topmensen van Apple letterlijk over een "lock-in".

Lockheimer verwijt Apple ook dat het bedrijf niet alleen de gebruikservaring voor Android-gebruikers negatief beïnvloed, maar ook die van iPhone-bezitters. In oktober reikte Google al aan zijn concurrent de hand om RCS samen beschikbaar te maken voor iMessage.

Wat denk jij? Komt er een moment waarop RCS voor iMessage een feit wordt? Denk je dat Google in de eerste plaats jaloers is op het succes van Apples berichten-app? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Apple

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk