Google bevoordeelt aangepaste tablet-apps in de Play Store

Google bevoordeelt aangepaste tablet-apps in de Play Store

Google komt met een strenger beleid voor appontwikkelaars als het aankomt op apparaten met grotere schermen. Op vouwbare telefoons en tablets worden in de Play Store straks in het bijzonder apps aangeraden die zijn aangepast aan een groter schermformaat.

Strenger Play Store-beleid

Google wil dat ontwikkelaars hun Android-apps optimaliseren voor apparaten die een grotere schermruimte hebben. Denk dan aan vouwbare telefoons, tablets en Chromebooks. Het maakt nu bekend dat apps die zijn aangepast aan grotere schermen straks makkelijker te vinden zijn in de Play Store op dergelijke apparaten. Ze worden eerder aanbevolen dan apps die niet van de extra schermruimte gebruikmaken, dat zegt Google in een blogbericht.

Langs de andere kant gaat op tablets en foldables ook een melding verschijnen wanneer gebruikers een app downloaden die niet goed werkt op grote schermen. Denk aan apps die in liggende oriëntatie niet werken of problemen hebben met een toetsenbord of stylus.

Daarnaast worden ook reviews nuttiger. Google heeft in augustus van 2021 al bekend gemaakt dat reviews relevanter worden en dat gebruikers een aangepaste score van apps zien afhankelijk van het apparaattype dat ze gebruiken. Een app kan dus sterke scores hebben op telefoons en tegelijk een stuk lager scoren op tablets, foldables en Chromebooks. De nieuwe beleidsregels voor de Play Store treden geleidelijk in de komende maanden in werking.

Concurreren met iPads

Met die nieuwe maatregelen hoopt Google de gebruikservaring op Android-apparaten met een groter scherm verbeteren. Het past ook bij Googles inspanningen om met de Android 12L-update de interface beter te optimaliseren voor zulke apparaten. Concurrent Apple slaagt er al langer in om ontwikkelaars te overtuigen om hun apps aan te passen aan iPads. Het bracht ook jaren geleden al iPadOS uit, dat is een versie van iOS die beter geschikt is voor grote schermen.

Hoewel Android in de markt van smartphones een groot marktaandeel ten opzichte van iOS, heeft Google veel meer moeite om het tegen Apple op te nemen als het om tablets gaat. Volgens cijfers van Statista is Android wel degelijk aan een inhaalbeweging bezig, maar Apple heeft nog steeds een marktaandeel van 56% ten opzichte van 54% voor Android.

Wat denk jij van deze inspanning van Google? Ben jij met de komst van Android 12L en met deze beslissing nu meer geneigd om een Android-tablet te nemen in plaats een iPad? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties