Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting én Galaxy Watch7 cadeau!

Dit zijn de 7 kunstmatige intelligentie-principes waar Google zich aan gaat houden

Frank Holdijk
11 juni 2018, 15:34
3 min leestijd
Dit zijn de 7 kunstmatige intelligentie-principes waar Google zich aan gaat houden

Lees verder na de advertentie.

Kunstmatige intelligentie

Google is een bedrijf dat één van de pioniers is op het gebied van de toepassingen van kunstmatige intelligentie. Er zitten twee kanten aan deze technologie. Aan de ene kant kan het ons leven een stuk eenvoudiger maken, aan de andere kant geven we ook iets uit handen. Als we steeds meer van onze dagelijkse handelingen toevertrouwen aan apparaten die gestuurd worden door kunstmatige intelligentie, dan lijkt het ook van belang dat we deze technologie blindelings moeten kunnen vertrouwen. De zeven richtlijnen die Google heeft opgesteld moeten de inzet ervan kaders geven:

1. “Be socially beneficial”

Letterlijk vertaald betekent dit dat het gebruik van kunstmatige intelligentie sociaal voordelig moet zijn. Google wil dat de maatschappij baat heeft bij de toepassingen van de technologie. Het gebruik ervan in de gezondheidszorg, veiligheid, energie, vervoer, fabricage en in entertainment zijn voorbeelden van de toepassingen. Google streeft er verder naar informatie voor iedereen beschikbaar te maken voor iedereen en daarbij rekening te houden met de cultuur en regelgeving in de landen waar ze opereren. 

2. “Avoid creating or reinforcing unfair bias.”

Het gebruik algoritmes gebaseerd op kunstmatige intelligentie oftewel artificial intelligence (AI) kan er voor zorgen dat soms geldende vooroordelen op het gebied van bijvoorbeeld cultuur worden opgenomen in hoe A.I. denkt. Google is zich hier bewust van en wil er zorg voor dragen dat deze vooroordelen nooit een onderdeel vormen van het algoritme. Dat dit niet even makkelijk is bewijst dit artikel over hoe de Google Home op vragen met betrekking tot geloof reageerde. Google erkent zelf ook dat het lastig om rekening te houden met vooroordelen op het gebied van ras, geslacht, politiek, inkomen, seksuele geaardheid en geloof, maar streeft er dus naar niemand voor het hoofd te stoten.

3. “Be built and tested for safety.”

Google belooft ons alle toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie uitvoerig te testen voordat ze het grote publiek er mee laten kennis maken. Ze doen de belofte rekening te houden met alle gevaren die kunnen kleven aan de toe te passen technologie.

4. “Be accountable to people.”

Google zegt zijn A.I.-systemen te allen tijde open te stellen voor het geven van feedback en daarnaast zal de technologie altijd gecontroleerd worden door menselijke hersens. 

5. “Incorporate privacy design principles.”

Google zal zijn eigen principes toepassen wanneer het gaat om de omgang met privacy. Ze zullen waar nodig toestemming vragen ze ze beloven transparant te zijn over hoe ze hun data inzetten. 

6. “Uphold high standards of scientific excellence.”

Kort gezegd wil Google zijn A.I ontwikkelen op een wijze die de dezelfde hoge standaard heeft als die in de wetenschap wordt toegepast. Zo zullen de A.I.-toepassingen ook ingezet kunnen worden in iedere wetenschap waar het in toe te passen is. Daarnaast wil Google de opgedane kennis graag delen in de vorm van materiaal voor opleidingen en voor het ontwikkelen van applicaties die werken met A.I.

7. “Be made available for uses that accord with these principles.”

Google heeft onder dit kopje een aantal richtlijnen opgesteld waaraan de toepassing moet voldoen. Het gaat hierbij om het doel en het gebruik, de aard en of het uniek is, de schaal en wijze waarop Google erbij betrokken is.

Als laatste zijn er een aantal toepassingen waar Google zijn A.I.-technologie nooit voor wil inzetten. Zo mag er geen schade mee aangericht kunnen worden, mag het geen nut dienen in wapentechnologie, mag het niet ingezet worden voor (onwettige) surveillance-doeleinde en mag het niet indruisen tegen de geldende wetten op het gebied van mensenrechten. 

Tot slot

Het is mooi dat Google voor zichzelf een aantal richtlijnen inzet, maar of het voldoende is zal de toekomst uitwijzen. Vooral op het gebied van privacy spelen er bij bedrijven vaak andere belangen, dan die van de individuele personen. Facebook is de laatste maanden al op meerdere matjes geroepen vanwege het weinige respect voor de privacy van mensen. Google deelt met onze toestemming ook meer dan we ons wellicht bewust van zijn. 

Uiteindelijk zal wetgeving het juiste gebruik van kunstmatige intelligentie de echte kaders moeten geven, maar die loopt op dit gebied nog wat achter. 

Bron: Google

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

4

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

17 juni 2018, 0:59

Goed dat zo iets gaat komen. AI in plaats van IQ…
Voorzichtig ermee!

11 juni 2018, 20:09

Nr. 5 zal wel door de nieuwe EU GDPR wetgeving ingegeven zijn, en niet door Google.

11 juni 2018, 19:03

Wat leuk van Google, natuurlijk valt militaire samenwerking niet onder alle richtlijnen!

11 juni 2018, 18:06

Privacy is toch wel weer het minste van onze zorgen als het over AI gaat. Veel gevaarlijker is het als AI zelf snode plannen gaat kweken. En omdat een super intelligentie uiteindelijk vele malen slimmer zal zijn dan de mensheid kan hij het wellicht lang verborgen houden. En als wij als mens’dom’ erachter komen zal het ver te laat zijn. Er is zover ik weet geen uit knop aan het internet. En zelfs dan zal het systeem al lang een backup voorzien hebben naar de verste satellieten. Een dictator op aarde gaat vroeg of laat dood. Maar een evit AI dictator daar zitten we mee opgescheept tot het einde van onze planeet. Grappig is nog dat een AI dit niet zal doen uit onvrede maar simpelweg omdat hij ons mensen (terecht) ziet als een bende onefficiënte ruziemakers die (terecht) een bedreiging vormen voor het voortbestaan van deze planeet.