Gmail krijgt Material You-design en verbeterde zoekfunctie

Gmail krijgt Material You-design en verbeterde zoekfunctie

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Google rolt op dit moment een herontwerp van Gmail uit. Gmail zal, net als veel andere diensten en producten van Google, de beschikking krijgen over het Material You-design. Daarnaast krijgt Gmail een betere integratie met Google Chat en Google Meet én verbeterde zoekfuncties.

Material You en Gmail

Material You is een designtaal van Google die we voor het eerst in 2021 in Android 12 zagen. Google wil met deze nieuwe designtaal ervoor zorgen dat de gebruikers zelf centraal staan. Google heeft dan ook meerdere elementen toegepast die gebruikers zelf kunnen aanpassen. Aan de hand van de door jou gekozen achtergrond kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de rest van je toestel het kleurenpallet van deze achtergrond overneemt. Hierdoor veranderen onder andere widgets, apps en andere elementen in het door jou eigen gekozen kleurenpallet.

Het idee van Google is dat je hiermee een gelijkmatig geheel krijgt en je toestel hierdoor zijn eigen interface-design krijgt. Het besturingssysteem moet zich dus aan de gebruiker aanpassen en de gebruiker niet aan het besturingssysteem. Naast deze kleurthema's krijgen veel elementen in Material You een platte en afgeronde look en feel én pastelachtige kunstzinnige vormen met gestroomlijnde elementen. Dit zien we nu ook in het nieuwe design van de webversie van Gmail zoals je hieronder kunt zien.

Gmail krijgt Material You-design en verbeterde zoekfunctie

Het nieuwe Material You-design van Gmail. Beeld: Google

Integratie Google Chat en Google Meet

Het doel van Google is om Gmail, Google Chat en Google Meet in één venster gemakkelijker weer te geven en met elkaar beter te laten integreren. Als je straks de webversie van Gmail opent kun je bijvoorbeeld instellen dat er aan de linkerkant een balk verschijnt. Hierin kun je in één blik al je meldingen voor Chat, Meet en Gmail zien. Hierdoor wordt het dus ook heel makkelijk om tussen de verschillende diensten te switchen. Al deze diensten worden hierdoor dus beter samengevoegd en beter geïntegreerd.

Je kunt dit overigens naar eigen wens aanpassen en er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen Google Chat in deze balk te plaatsen. Daarnaast is er ook goed nieuws voor mensen die tevreden zijn met de huidige lay-out van Gmail. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de oude lay-out te behouden.

Gerelateerde artikelen

Eenvoudiger e-mails zoeken

Ook het zoeken naar bepaalde e-mails heeft Google verbeterd. Google zegt hier het volgende over: ''Naast de gebruikersinterface blijven we Gmail krachtiger en eenvoudiger maken. We maken het bijvoorbeeld gemakkelijker dan ooit om het bericht dat u zoekt te vinden door zoekchips naar uw inbox te brengen en verbeterde zoekresultaten die de beste match voor uw zoekopdracht suggereren.''

Google voegt onder andere een soort filterknop toe die rechtsboven geplaatst gaat worden. Je ziet hier straks drie horizontale strepen en als je hier op klikt verschijnen er iconen die je helpen om een bepaalde e-mail beter en sneller te kunnen vinden. Bij deze iconen moet je denken aan afbeeldingen, ongelezen e-mails, uitnodigingen, e-mails met bijlage data enzovoorts. Als je bijvoorbeeld weet dat een bepaalde e-mail die je zoekt een bijlage bevat, kun je door middel van dit menu alleen e-mails selecteren die een bijlage bevatten. In dat geval zou je deze e-mail dus sneller kunnen vinden.

De update wordt op dit moment door Google uitgerold en het gaat dus om de webversie van Gmail. Heb jij de nieuwe update al binnen? Laat het weten in de comments onder dit artikel.

Gmail

Gmail

Gmail is de e-mailapplicatie van Google en wordt standaard op vele toestellen meegeleverd. Het is onder andere mogelijk om berichten in te delen  met labels en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk