Ook Gmail wordt een app waarbij een algoritme gaat bepalen welke content prima bij elkaar zou passen. Tenminste, dat maken appontmantelaars op uit de broncode van de Android-applicatie. Heel veel is nog niet bekend, maar dit is wat tot nu toe naar buiten gekomen is.

Lees verder na de advertentie.
Gmail schotelt verwante mails voor
Veel apps hebben achter de schermen één of ander algoritme draaien dat je constant in de gaten houdt. Als je op een streamingdienst iets kijkt of luistert, dan probeert het systeem iets te vinden wat daarop lijkt. Dat vind je dan waarschijnlijk ook wel leuk, waardoor je in de app blijft hangen. Daardoor ontvangen aanbieders nog meer data, waardoor het proces kan blijven doorgaan.
Lees verder na de advertentie.
Voor content (video, muziek, games, et cetera) kan dat wellicht handig zijn. Want zo ben je minder tijd kwijt aan het zoeken naar dingen die je tof vindt — en kun je genieten van hetgeen je voorgeschoteld wordt. Maar wat heeft allemaal met Gmail te maken? Nou, Android Authority schrijft dat ook die app een onderliggende algoritme lijkt te krijgen die verwante mails aan elkaar koppelt. Zodat je die sneller terugvindt, moet het idee erachter zijn.
In versie 2025.04.06.745293309 van de Gmail-app heeft de redactie namelijk de volgende regels tekst gevonden.
<string name="related_emails_based_on_your_emails">Based on your emails</string>
<string name="related_emails_bottom_sheet_close_button_content_description">Close</string>
<string name="related_emails_current_email_indicator_text">Current email</string>
<string name="related_emails_failed_to_open_help_snackbar">Failed to open page</string>
De nieuwe mogelijkheden bestaan in een vroeg stadium van ontwikkeling, waardoor ze zelfs nog niet werken in de versie die Android Authority draait. Maar het heeft er alle schijn van dat Google dus lijkt te werken aan een algoritme dat verwante mails wil voorschotelen.
Lees verder na de advertentie.
Hoe dit er dan precies uit komt te zien, is ook niet echt duidelijk. Mogelijk presenteert Gmail onder een andere mail, die je op dat moment aan het lezen bent, mails die daarop lijken. Zodat je oneindig kunt doorscrollen (alsof we daar nog geen apps genoeg voor hebben). De grote vraag is nu welke data Google meeneemt in dat algoritme. Gaat het om afzenders? Onderwerpkeuze? Mailinghoud? Of misschien wel een combinatie van allerlei zaken? Aangezien er maar weinig over bekend is en de functie nog niet werkt, blijft het voorlopig gissen.
Daarnaast is het nog maar de vraag of de functionaliteit daadwerkelijk uitgerold wordt. Google staat erom bekend dat het veel opties en mogelijkheden test die vervolgens helemaal niet publiekelijk beschikbaar worden.
Zou jij wat aan een algoritme voor je mails hebben? Waarom wel of waarom niet?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten