Gmail eist dat massamailers een afmeldoptie bieden met één klik

Gmail eist dat massamailers een afmeldoptie bieden met één klik

Laura Jenny

door Laura Jenny

Eens in de zoveel tijd neem ik even een kwartiertje om door mijn mail te gaan en me af te melden van allerlei onzinmail die ik krijg: nieuwsbrieven, reclamemails, enzovoort. Sommige bedrijven maken het praktisch onmogelijk om je uit te schrijven, zoals Etos waarbij je moet inloggen om je uit te schrijven (mag dat eigenlijk wel?), maar ook bedrijven die de afmeld-knop in het licht grijs op een net een tintje donkerdere achtergrond zetten, waardoor je de knop amper kunt vinden. Google vecht tegen ongewenste email en heeft een nieuwe troef. Het dwingt massamailers af een afmeldmethode aan te bieden waarvoor de mailgebruiker maar één klik nodig heeft.

Ongewenste e-mail

Als je meer dan 5.000 berichten naar Gmail-adressen stuurt op één dag, dan ben je er al een: een massamailer. Google wil deze fanatieke verstuurders van wat extra regels voorzien, namelijk dat de mail een uitschrijfmogelijkheid heeft waarin het met één klik gedaan is. Er is dan dus geen inloggen, vragen of vinkjes uitvinken meer nodig. Daarnaast moet de afmelden-knop ook duidelijk zichtbaar zijn en mag het niet langer dan twee dagen duren voor iemand ook daadwerkelijk is uitgeschreven en geen mails meer ontvangt. Een belangrijke regel, want sommige bedrijven nemen wel heel lang om je te blijven spammen.

Google laat weten dat veel massamailers bovendien onvoldoende beveiligingsmethoden gebruiken. Hierdoor moeten zij email gaan voorzien van DKIM, zodat het ‘Van’-adres minder makkelijk te neppen is. De standaard DMARC moet ook ingesteld zijn, zodat bedrijfslogo’s goed in het mailtje worden weergegeven en bovendien een blauw vinkje krijgen. Zo weet de ontvanger dat de verzender klopt en het geen phishingmail is, bijvoorbeeld.

Gerelateerde artikelen

Mocht je zo’n massamailer zijn, of bij een bedrijf werken dat massamailt, zorg dan dat je voor februari 2024 aan de regels voldoet, anders wordt je mail door Google als spam (ongewenste e-mail) aangemerkt.

Gmail

Gmail

Gmail is de e-mailapplicatie van Google en wordt standaard op vele toestellen meegeleverd. Het is onder andere mogelijk om berichten in te delen  met labels en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk