Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Xiaomi Mi 10 Pro

 • Huawei P40 Pro

 • Realme X2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Bij de lancering van een nieuwe Androidversie is het altijd de vraag wanneer mensen van de update gebruik kunnen maken. De officiële updates zullen ook nog even op zich laten wachten maar in de developmentwereld gaat het als vanouds hard, heel hard. Het leuke hiervan is dat er in Nederland een developer actief is die ook even een Gingerbreadversie van de Villain ROM heeft gepost op XDA Developers. Wij spraken hem en bespreken hier zijn ROM GingerVillain 0.4 uitgebreid.

GingerVillain 0.4 In mijn zoektocht naar een nieuwe ROM kwam ik een video tegen over het Shutdown effect in Gingerbread. Mijn zoektocht veranderde zonder enige twijfel meteen naar mijn eerste Gingerbread ROM. Gingerbread + HTC Desire was dan ook het eerste wat ik Google in knalde. De leukste reactie van Google was GingerVillain. Villain inmiddels een bekende naam in Androiddevelopersforum XDA gaf mij een vertrouwd aanzicht van een stabiele ROM die alles deed behalve video-opnamen. Maar, verzekerde de developer mij, "Het komt er aan". Met deze wijze woorden was de ROM in enkele minuten gedownload en mijn toestel gebackupped. Flashen deed ik eerst nog maar eens fout (zonder wipe) en na het nogmaals geprobeerd te hebben na wipe, kwam er een kerstmanachtig Androidje in beeld: "Free you're Android". Op dat moment wist ik nog niet hoe vrij dat dan wel zou zijn.

Hoe compleet is deze ROM?

Wat werkt er:Wat werkt niet:
 • Video-opnamen
[caption id="attachment_62287" align="alignright" width="180" caption="Bios te installeren met Villain Installer (klik voor de GIF)"][/caption] Met deze gegevens in beeld kunnen we stellen dat deze 0.4 versie ontzettend uitgebreid is. En ondanks de kanttekeningen toch wel erg goed werkt. Ik heb de keuze gemaakt dan maar even geen video's te maken (Time-lapse daargelaten) want die werken net iets anders dan de videocamera. De ROM zelf is ontzettend mooi. De originele Launcher van Gingerbread is snel en werkt precies. De Villain Setup heeft genoeg extra items om nog even wat verder te tweaken. Zo zijn de Desire bios bootscreen van Mattmanwrx (voor Nexus, voor Desire te vinden in de ROM) en het originele Gingerbread-toetsenbord erg gemakkelijk te flashen. Geinig is ook dat de Tags-app niet heeft verwijderd. De Tags-app is op dit moment alleen te gebruiken met de Nexus S en verzamelt gescande RFID- en NFC-gegevens in de applicatie. We kunnen er niets mee maar het is wel leuk om even te bekijken voor Androidliefhebbers. De Nexus S is uitgerust met een NFC-reader en kan dus ook gebruik maken van deze app.

Google Maps met twee-vinger-rotatie

Google Maps 5. Ja zelfs met rotatie een functie die normaal alleen maar beschikbaar is op toestellen als de Nexus S, Galaxy S en Motorola Milestone 1/2 is nu ook gewoon beschikbaar op onze HTC Desire. Het in 3D navigeren en roteren in een stad als New York is echt een killer feature. Als laatste is het een aanrader om je toestel eens uit te zetten. En nog eens, en nog eens, doe het nog eens om het af te leren en bedenk goed wat er nu anders is dan voor de installatie van deze ROM...... VET HE? Als je het nog steeds niet ziet bekijk dan snel de video van Dennis die er ook zeker even wat tijd aan zal besteden. Als je nu echt niet door hebt wat er aan de hand is geef ik een tipje, oude beeldbuis. Het is zo'n ontzettend mooi effect dat de meeste van jullie dit retroteken direct zullen begrijpen.

Screenshots

Video

http://www.youtube.com/watch?v=nanF5mKNDrE

Market en Live Wallpapers

De Market is nog de oude versie maar zoals bij de meeste losse ROM's is dit zo te installeren, net als de Live Wallpapers zoals wij die kennen uit Gingerbread van de Nexus S. Er zijn twee bestanden te vinden via onderstaande links: Nexus S Live Wallpaper zip Market v 2.2.7 zip Zet de gedownloade bestanden in de root van je SD-kaart en flash ze met je geïnstalleerde recovery.

Interview

Wij spraken de developer van deze ROM. Natuurlijk is het gewoon Gingerbread maar je moet bedenken dat het niet zo simpel is als een Linux CD'tje in een andere pc stoppen. Er moeten pakketjes meegeleverd worden om jouw toestel goed te begrijpen en er zal altijd wat getweakt moeten worden. Richard Trip is zo'n developer die deze GingerVillain ROM heeft gebouwd.
 • Wie:Richard Trip, 35 jaar geleden geboren in Kampen, woont samen en heeft 2 kinderen van 9 en 3 jaar.
 • Wat: Laatst genoten opleiding MEAO in Zwolle. Vanaf een jaar of 6 in aanraking met computers. Mijn beroep is systeembeheerder/netwerkbeheerder en vanuit mijn professie heb ik een brede interesse in alles wat met computers te maken heeft. De Androidkennis is begonnen bij mijn eerste Androidtoestel de HTC Hero.
MEAO is niet echt een opleiding gericht op ICT hoe kom je dan aan de kennis om zo even een ROM te compileren?
Met veel lezen en de relevante fora doorzoeken kom je een heel eind.
Wat is je favoriete Androidtoestel?
HTC Desire. Ook al vind ik het uiterlijk van de HTC Hero nog steeds beter.
Wat is je ervaring in development?
Ik kan de meeste programmeertalen lezen en er kleine aanpassingen aan doen (niet gespecialiseerd in één programmeertaal).
Is VillainROM een samenwerkingsverband of echt van jou?
VillainROM is een samenwerkingsverband van een aantal developers opgestart door Nathan Russel. Het team bevat niet alleen rom-bouwers maar ook webdevelopers, designers e.d. om ook de eigen site op een volwaardige manier te onderhouden. (villainrom.co.uk)
Hoe zit het met de GingerVillain-versie? Waar komt de basis van deze ROM vandaan?
Deze rom is vanaf AOSP code gecompileerd met daarin een aantal fixes van Cyanogen omdat zonder deze fixes nog niet alles perfect werkt op de Nexus One en Desire (grotendeels identieke devices). Voor de laatste problemen (camcorder) moet er waarschijnlijk gewacht worden op de OTA van de Nexus One voor een aantal libraries waarvan geen broncode beschikbaar is.
Wil je nog iets kwijt wat je niet kwijt kon in de vragen hierboven? Een aankondiging of misschien wel een bedankje aan die of gene?
Bedankje aan de Villain-teammembers en uiteraard Cyanogen en zijn team voor de fantastische aanpassingen aan de standaard Androidbroncode.
Ontzettend bedankt voor dit interview. Wij hopen nog veel van je te zien de komende tijd! Ik blijf de komende tijd in ieder geval gebruiker. De Rom is te downloaden via de Thread op XDA Developers:

[ROM-GingerBread] Ginger Villain 0.4

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (32)
Bezig met laden van reacties...