Officieel: Lenovo koopt Motorola Mobility van Google voor 2,13 miljard euro

Officieel: Lenovo koopt Motorola Mobility van Google voor 2,13 miljard euro

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Lenovo neemt Motorola Mobility van Google over. Dat hebben de bedrijven zojuist bevestigd. Het Chinese bedrijf betaalt 2,9 miljard dollar (2,13 miljard euro) voor het bedrijf. Een week nadat Google een overeenkomst sloot met Samsung is dit opnieuw groot nieuws.

Motorola Mobility

De website Techcruch meldde eerder vanavond dat Lenovo in gesprek zou zijn met Google om Motorola Mobility over te nemen. Google heeft het smartphone- en tabletonderdeel van Motorola in 2011 ingelijfd en het bedrijf zal opnieuw overgaan in andere handen.

Lenovo is een grote speler op de PC-markt nadat dit bedrijf 10 jaar geleden een deel van IBM overnam. De laatste paar jaar heeft Lenovo een aantal tablets uitgebracht en is het in thuisland China ook groot met de Androidtelefoons. Met de overname van Motorola Mobility zal het Chinese bedrijf snel vaste grond op de wereldmarkt voor smartphones willen krijgen.

De prijs (2,9 miljard dollar) ligt flink lager dan de 12,5 miljard die Google er destijds voor heeft betaald. De oorspronkelijke overname deed Google om de uitgebreide patentportfolio van Motorola in handen te krijgen. Het lijkt er dus op dat Google (meer dan) 9,6 miljard dollar heeft betaald voor deze patenten. Dit soort bedragen zijn natuurlijk astronomisch maar niet helemaal ongekend in de patentwereld: een consortium van verschillende bedrijven waaronder Microsoft en Apple, Rockstar genaamd, kost bijvoorbeeld een grote patentbundel voor 4,5 miljard dollar. Deze patentbundel wordt nu gebruikt om Android aan te vallen. De patentportfolio van Motorola zou Google hier gedeeltelijk voor moeten behoeden, maar tot nu toe lijken de patenten van Motorola niet heel veel uit te halen. Dit komt onder andere omdat veel van deze patenten gebruikt zijn voor standaarden, waardoor Google verplicht is de patenten voor een redelijke prijs te licenseren. 

Overeenkomst met Samsung

Wat dit precies te maken heeft met de overeenkomst die Google met Samsung sloot een aantal dagen geleden weten we nog niet. Samsung en Google kondigden toen aan een patentovereenkomst aan te gaan. Deze overeenkomst zou er voor zorgen dat beide bedrijven gebruik kunnen maken van elkaars huidige patenten en de patenten die de bedrijven de komende tien jaar aanvragen. 

De Russische tech-journalist Eldar Murtazin deed nadat de deal naar buiten gebracht werd een aantal interessante uitspraken. Eén daarvan was dat Google 'iets anders' met Motorola zou gaan doen na de deal. Of het afstoten van Motorola Mobility daar iets mee te maken heeft, is niet bekend, maar het is een begrijpelijke stap. Google wil namelijk niet concurreren met de bedrijven die het eigen besturingssysteem Android afnemen. Hiermee kan Google critici, onder andere van andere technologiebedrijven, de mond te snoeren. Overigens kunnen we hier nog bij optellen dat Motorola Mobility momenteel verliesgevend is. 

Koerswijziging

Of een overname door Lenovo, zal zorgen voor een koerswijziging bij Motorola is nog maar de vraag. We hebben gezien dat Google in het afgelopen jaar Motorola opnieuw op de kaart heeft gezet met twee toestellen: de Motorola Moto X en de Moto G. Vooral dat laatste toestel kreeg veel positieve reacties vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. 

Google heeft met de Moto G opnieuw laten zien wat het bedrijf van plan is: betaalbare toestellen op de markt zetten met redelijke specificaties. Eerder wist het bedrijf dat al te doen door samen met LG de Nexus 4 voor een prima prijs uit te brengen. Wat Lenovo met deze strategie zal doen, is nog afwachten.

Reacties

De verschillende betrokken partijen hebben inmiddels ook gereageerd en de directeur van Lenovo, Yang Yuanqing, laat het volgende weten:

De overname van zo'n iconisch merk, innovatieve productporfolio en een ongelooflijk getalenteerd team wereldwijd zal er direct voor zorgen dat Lenovo een sterke gloable speler in de wereld van smartphones en mobiele wereld wordt. We zijn er van overtuigd dat we het beste van de twee bedrijven samen kunnen brengen en producten kunnen brengen waar klanten van houden en daarbij een sterke, groeiende business. Lenovo heeft laten zien dat het bedrijf verschillende merken kan omarmen en versterken, net als wij gedaan hebben met IBM's Think en daarbij kunnen we soepel en efficiënt bedrijven over de hele wereld integregen. Ik ben er van overtuigd dat we succesvol zullen zijn bij dit proces en dat onze bedrijven niet alleen de huidige momentum zullen behouden, maar ook een sterke fundering zullen leggen voor de toekomst.

Motorola Mobility-directeur Dennis Woodside geeft aan:

Als onderdeel van Lenovo kan Motorola Mobility snel het doel bereiken om de volgende 100 miljoen mensen met mobiel internet te bereiken. Met de recente lanceringen van de Moto X en Moto G hebben we veel tractie gekregen en de hardware-expertise van Lenovo en zijn globale bereik zal ons alleen maar helpen om deze tractie te vergroten.

Google-directeur Larry Page zegt het volgende over de deal met Lenovo:

Lenovo heeft expertise en bewezen ervaring om Motorola Mobility een grote speler te maken in het Androidecosysteem. Deze stap zorgt er voor dat Google zijn energie kan wijden aan het verder brengen van innovatie naar het Androidecosysteem, zodat smartphonegebruikers wereldwijd hiervan kunnen profiteren.

Voor Lenovo is het in ieder geval een mooie manier om een grote stap op de Amerikaanse markt te zetten met een gevestigd merk. De bovenstaande reactie van Page lijkt er in ieder geval op te duiden dat Lenovo ook daadwerkelijk verder gaat met het merk Motorola. 

 

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk