Generatieve AI in Google Zoeken vanaf nu te gebruiken in de VS

Generatieve AI in Google Zoeken vanaf nu te gebruiken in de VS

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De generatieve AI in Google is vanaf nu beschikbaar. Geselecteerde gebruikers die zich via de Verenigde Staten hadden aangemeld voor Search Labs hebben nu de bevestiging gekregen dat de generatieve AI in Google te gebruiken is, maar ook gebruikers in Nederland kunnen ermee aan de slag. Wat is generatieve AI precies? En hoe gaat het googelen voor altijd veranderen?

Wat is generatieve AI?

Op Google I/O 2023 kondigde Google aan dat generatieve AI verwerkt zal gaan worden in Google Search of Google Zoeken. Generatieve AI is een type AI - artificial intelligence of kunstmatige intelligentie - dat tekst, afbeeldingen of andere content kan genereren. Jij als gebruiker kunt opdrachten aan de AI geven en deze genereert dan een antwoord voor jou. Een voorbeeld waarin generatieve AI in wordt gebruikt, is in chatbots als ChatGPT en Bard. Zo'n chatbot is een soort computerprogramma dat automatisch antwoord kan geven op vragen die jij stelt. Deze antwoorden genereren ze op basis van wat ze hebben geleerd, nog altijd leren en wat in hun database te vinden is.

Gerelateerde artikelen

Op dit moment is ChatGPT van OpenAI, het bedrijf dat mede gefinancierd wordt door Microsoft, de bekendste chatbot. Google kwam later met Bard, maar die is nog lang niet overal beschikbaar en spreekt ook veel minder talen dan ChatGPT. Laatst genoemde is wel al een tijdje hier te gebruiken. Naast het feit dat ChatGPT heel snel antwoorden kan geven op je vragen, kan het programma ook van alles voor je maken, genereren en creëren. Zo kan het bijvoorbeeld hele opstellen voor je schrijven, bepaalde brieven voor je uittikken en trainingsschema's voor je uitschrijven. Bij Google gingen een tijdje geleden alle alarmbellen al af, omdat generatieve AI en AI-chatbots een grote concurrent voor de zoekmachine kunnen worden. Het zoeken naar bepaalde dingen werkt immers sneller, eenvoudiger en nog uitgebreider dan het 'ouderwetse' Google Zoeken.

Gerelateerde artikelen

Generatieve AI in Google Zoeken 

Om mee te gaan met de tijd kondigde Google afgelopen maand dus aan dat Google Search ook een generatieve AI ingebouwd krijgt. Dit moet jou als gebruiker helpen om nog sneller te kunnen googelen. Het gaat als volgt werken: jij zet een vraag in de zoekbalk van Google en de generatieve AI komt hierop met een antwoord. Volgens Google kunnen de nieuwe AI-mogelijkheden in Google Search ervoor zorgen dat we onderwerpen eenvoudiger en sneller kunnen begrijpen en nieuwe inzichten kunnen gaan ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Zo werkt het

Onze Patrick heeft de functie al binnen en hieronder kun je een voorbeeld zien van hoe het nieuwe googelen eruit gaat zien. Net als nu kun je een vraag in de zoekbalk van Google zetten. Op dit moment geeft Google je dan nog honderden websites waar het antwoord te vinden is, maar straks kan de AI dit voor je beantwoorden. De AI geeft je uitgebreid antwoord met diverse bronnen waar de informatie vandaan komt. De bronnen zijn daarbij voorzien van een link waardoor je nog dieper in de informatie kunt graven. Ze worden dus bij het gegenereerde antwoord gegeven en hieronder worden andere bronnen en websites weergegeven. Hier lijkt het dus nog op het googelen ‘van vroeger’.

De AI van Google onthoudt verder waarnaar je gezocht hebt. Hierdoor kun je eenvoudig vervolgvragen stellen. Bij het voorbeeld van de yoga hieronder kun je bijvoorbeeld de vervolgvraag stellen ''geef me nog enkele voorbeelden die eenvoudiger uit te voeren zijn voor oudere mensen''. De generatieve AI komt hierna met meerdere antwoorden.

Beschikbaarheid

Zoals al eerder gemeld is het officieel nog alleen beschikbaar voor geselecteerde mensen in de Verenigde Staten, maar ook mensen die zich in Nederland hebben ingeschreven door middel van een VPN-dienst kunnen hier toegang krijgen. Wanneer de generatieve AI in Google Zoeken officieel naar Nederland gaat komen is nog niet bekend. Voorlopig spreekt Bard, de AI-chatbot van Google en concurrent van ChatGPT, nog geen Nederlands. Google zal onze lieve Bard eerst Nederlands moeten leren voor het de AI-functies hiervan verwerkt in Google Zoeken in Nederland en België.

Wat vind jij van het 'nieuwe' Google Zoeken? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk