Gemeenteraadsverkiezingen 2022: dit zijn de stemwijzers

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: dit zijn de stemwijzers

Op woensdag 16 maart gaan we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In veel gemeentes kan je ook al op maandag en dinsdag stemmen. Androidworld laat je kennis maken met stemwijzers om straks een goede keuze te maken.

Stemwijzers 2022

Vorig jaar ging Nederland op 17 maart stemmen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Dit keer zijn de gemeenten aan de beurt. Zoals je gewend bent zijn er altijd stemwijzers die je stellingen voorschotelen. Jouw antwoorden worden vergeleken met die van de politieke partijen in jouw gemeente. Je komt zo te weten welke lokale partij het beste bij jou past. Dit is ons overzicht van stemwijzers.

MijnStem

De kieswijzer MijnStem van DPG Media is voor 250 gemeenten is gemaakt. Eerst vul je postcode in en vervolgens krijg je relevante stellingen te zien. In sommige gevallen zijn kleinere lokale partijen niet in de resultaten opgenomen, maar dat vermeldt de website ook duidelijk.

In totaal zijn er telkens 25 stellingen die vooraf zijn afgetoetst bij 2.000 respondenten die een afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking. Je kan ook van de verschillende partijen vaak ook een woordje van toelichting vinden en dat helpt om achteraf een goed standpunt in te nemen.

Jongeren Kieswijzer

Het is soms moeilijk om jongeren warm te maken voor politiek. De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is dan ook traditioneel erg laag. Heel wat jongeren vragen zich ook af of het überhaupt voor hen zinvol is om te gaan stemmen. Die lokale politici, houden die zich ook echt bezig met de thema's die voor jongeren belangrijk zijn?

De Jongeren Kieswijzer vertelt je niet op welke partij je moet stemmen, maar ze adviseert jongeren of het zinvol is om wel of niet te gaan stemmen. Jongeren krijgen 20 stellingen te zien die ze met 'Ja' of 'Nee' moeten beantwoorden. Vervolgens krijg je het antwoord op de vraag of stemmen een goed idee is. De Jongeren Kieswijzer verwijst je ook door naar de nodige informatie over de partijen in jouw gemeente.

ProDemos StemWIjzer

55 gemeenten zijn vertegenwoordigd in de StemWijzer van ProDemos. De volledige lijst met gemeenten vind je terug op de website. Voor elk van deze gemeenten zijn een reeks stellingen op maat gemaakt, afhankelijk van wat speelt in elke gemeente. Zo krijg je maximaal 30 stellingen te zien.

Om de formulering objectief en duidelijk te maken, heeft ProDemos naar eigen zeggen de hulp ingeroepen van taalwetenschappers. De 55 gemeenten die deelnemen hebben aan ProDemos de opdracht gegeven om een stemwijzer te maken. De StemWijzer van ProDemos bestaat sinds 1989. De website biedt ook nog meer politieke duiding aan de hand van podcasts en een verkiezingskrant.

Waar is mijn stemlokaal?

Nu je helemaal geïnformeerd bent over de partij die jouw stem krijgt, rest enkel de vragen: waar en wanneer kan ik stemmen? De website waarismijnstemlokaal.nl geeft je het antwoord. Ze is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse zaken.

Je vult je in deze website je gemeente in en vervolgens krijg je alle beschikbare stemlokalen te zien. Je kan daarbij ook ontdekken op welke dagen het lokaal open is en wat de openingstijden zijn. Daarnaast is er ook informatie wat betreft de toegankelijkheid van elk stemlokaal. Voor meer specifieke vragen over de gemeenteraadsverkiezingen kan je ook terecht op de website elkestemtelt.nl van de Rijksoverheid.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: dit zijn de stemwijzers

Welke stemwijzer vind jij het meest informatief? Gebruik je nog andere stemwijzers die je adviseren over de gemeenteraadsverkiezingen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Nederlands nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties