Geldschade bij banken door phishing verviervoudigd

Geldschade bij banken door phishing verviervoudigd

Stijn Wanders

door Stijn Wanders

Laatst geüpdatet

Social media

Er worden verschillende redenen genoemd als mogelijke oorzaak van deze grote groei in schadekosten door phishing. Zo zouden fraudeurs creatiever zijn in het bedenken van plannen om online geld af te troggelen. Oplichters zouden tegenwoordig vaker gebruik maken van social media, zoals WhatsApp, Instagram en Facebook. Aangezien er voorheen altijd werd gezegd dat men moest oppassen voor oplichters die zich via de mail voordoen als een organisatie of bank om vervolgens jouw gegevens te achterhalen, zouden mensen zich misschien minder bewust zijn van dergelijke trucen via andere platforms.

Hacker

Valse websites

Ook zouden fraudeurs beter zijn in het namaken van inlogsites van banken dan voorheen. Hierdoor zouden mensen sneller het gevoel krijgen dat ze daadwerkelijk gebruik maken van de officiële site van hun bank, terwijl deze eigenlijk in handen is van een oplichter die bijhoudt welke gegevens je invoert. Als je een e-mail krijgt van een bekende bank of organisatie die je bij je naam noemt (deze verkrijgen de fraudeurs vermoedelijk via datalekken) en daarbij een link stuurt naar een site die sprekend lijkt op de echte, dan is het soms lastig om kritisch te blijven.

Geopend slot staat op laptop

Wat kun je tegen phishing doen?

Toch is phishing makkelijk te voorkomen door gewoon scherp te blijven. Als je via een e-mail of social media-account benaderd wordt, is het altijd verstandig om de gegevens van de afzender te bekijken. Hierdoor haal je de minder goede fraudeurs al makkelijk er tussenuit, hoewel slimmere oplichters het ook voor elkaar krijgen om je te contacten via het exacte e-mailadres van een bank of organisatie. Als je na het bericht geen twijfels hebt en toch op de link klikt, kijk dan of de site beveiligd is (er staat dan https:// aan het begin van de URL). Kijk anders ook of de link daadwerkelijk hetzelfde is als die je ziet staan wanneer je je op de officiële website van de organisatie bevindt.

Ondanks gedupeerden in de meeste gevallen hun geld terugkrijgen, is het verstandig om extra scherp te blijven wanneer je wordt benaderd door een bank of organisatie die je om een opvallende reden vraagt om in te loggen. Als we met zijn alle kritisch blijven in dergelijke situaties, zal phishing ongetwijfeld een doodbloedende fraudeertechniek worden in ons land.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..
Instagram

Instagram

Instagram is een gratis, leuke en eenvoudige manier om prachtige foto's op je Androidtoestel te maken en te delen. Kies uit een van de verschillende, prachtige ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk