Geen ondersteuning meer voor 'duurzame' Fairphone 1

Geen ondersteuning meer voor 'duurzame' Fairphone 1

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Fairphone

Het doel van Fairphone was mooi en bereikte het wereldnieuws. Een duurzame smartphone. Onderdelen waarbij zo weinig mogelijk schaarse grondstoffen worden gebruikt en gemaakt met 'eerlijke' arbeid. Maar de filosofie ging verder.

Door nieuwe onderdelen beschikbaar te stellen kon het toestel als het ware geüpgraded worden naar een verbeterde versie. Onderdelen van het toestel konden altijd vervangen worden en op deze manier was het in potentie mogelijk om het toestel zo lang mogelijk mee te laten gaan. De lancering van de eerste Fairphone was in mei 2013.

Daar komt de maker van Fairphone nu op terug. Dit heeft onder andere te maken met de mogelijkheden om onderdelen te verkrijgen. De fabrikant waarmee samengewerkt werd, stopte met het maken van smartphones en onderdelen, waardoor de voorraden niet direct aangevuld konden worden. Meerdere pogingen om dit via andere kanalen te doen mislukte, mede door minimale orders en de daarbij behorende kosten.

Dit heeft Fairphone doen besluiten om de stekker eruit te trekken op het gebied van ondersteuning. Reserve-onderdelen kunnen niet meer besteld worden en ook de software-ontwikkeling wordt gestaakt. Dat wil dus zeggen dat er geen nieuwe updates meer uitgerold worden voor de bezitters van de Fairphone 1.

Fairphone 2

Met de Fairphone 2, die in 2015 op de markt kwam, is niets aan de hand. Hierbij gaat de support op zowel hard- als softwaregebied gewoon verder. Het bedrijf heeft waardevolle lessen geleerd, aldus de post van de CEO waarin het nieuws bekend gemaakt wordt. Daarnaast krijgt de tweede versie een betere beoordeling als het gaat om reparaties van het welbekende iFixit. Of er binnenkort (weer) een nieuwe Fairphone uit gaat komen, is op dit moment nog niet bekend.

Via: Fairphone

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk