Gebruik smartphones op de fiets wordt niet verboden in Nederland

Gebruik smartphones op de fiets wordt niet verboden in Nederland

Colin Baak

door Colin Baak

Laatst geüpdatet

Volgens Minister Melanie Schutz van Haegen komt er geen verbod op het gebruik van smartphones op de fiets in Nederland, simpelweg omdat dit beleid niet te handhaven zal zijn.

Smartphonegebruik op de fiets

Minister Schultz van Haegen heeft via een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het gebruik van een smartphone op de fiets niet verboden gaat worden in Nederland. Volgens de minister is zo'n eventueel verbod gewoon niet te handhaven en kunnen de pijlen beter gericht worden op campagnes om telefoongebruik op de fiets tegen te gaan.

Sommige landen in Europa hebben wel zo'n smartphoneverbod zoals Spanje of enkele Scandinavische landen, maar dit wordt in de praktijk nauwelijks gehandhaafd. In bijvoorbeeld Engeland en Ierland is bellen met een smartphone op de fiets niet verboden, maar heeft de handhaving wel een adviserende functie en wordt er aangeraden om dit niet te doen. In 2015 zullen er nog meer campagnes worden gehouden om mensen te wijzen op veilig gebruik van smartphones in het verkeer, waarbij onder andere de Fietsmodus-app weer in de spotlights komt te staan.

Fietsmodus

Volgens de minister is er met de fietsmodus-app die sinds september 2014 in de Play Store te vinden is al zo'n 700.000 kilometer gefietst met de 'fietsmodus' aan. De applicatie detecteert of je de smartphone gebruikt tijdens het fietsen en als je meer dan 1 kilometer fietst zonder je telefoon te bekijken ga je punten verzamelen. Met die punten kun je weer kans maken om verschillende prijzen winnen zoals bioscoopkaartjes, t-shirts of zelfs een fiets.

Lees ook: Fietsmodus: fiets veilig en maak kans op prijzen


Fietsmodus
Wel stipt Schultz aan dat verzekeraars 'per ongeval kijken wat voor gedrag er heeft bijgedragen aan dit ongeval', waarbij smartphonegebruik ook wordt bekeken. Als iemand zijn of haar smartphone gebruikt op de fiets en hierdoor een ongeluk veroorzaakt kan deze aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Ons advies is altijd even stoppen als je je smartphone wilt gebruiken op de fiets, ten eerste let je niet op de andere weggebruikers waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit, maar ook bestaat de kans dat je toestel even uit je handen glipt en dus schade oploopt.

Bron: Rijksoverheid (.PDF)

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk