Hints wijzen op ondersteuning geavanceerde gezichtsherkenning in Android Q [Update]

Hints wijzen op ondersteuning geavanceerde gezichtsherkenning in Android Q [Update]

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Android gezichtsherkenning

Ja, Android-smartphones hebben al gezichtsherkenning. Diverse merken zoals Samsung, Huawei of OnePlus hebben al in meer of mindere mate een vorm van gezichtsherkenning ingebouwd. Android 9.0 Pie kan hiermee bijvoorbeeld je telefoon ontgrendelen. In Android Q zal er echter standaard ondersteuning voor geavanceerde vormen van gezichtsherkenning worden ingebouwd.

OPPO Find X gezichtsherkenning camera

Oppo Find X gezichtsherkenning-sensoren

Nu is het nog zo dat fabrikanten die de hardware voor goede en veilige gezichtsherkenning op hun telefoon hebben zitten (zoals Huawei of Samsung) zelf een implementatie moeten maken. Nu Google er ondersteuning voor inbouwt in Android Q, opent dit de deur voor diverse mogelijkheden. Zo kan er op een uniforme manier gezichtsherkenning worden ingebouwd en hebben andere fabrikanten / app-ontwikkelaars het makkelijker om bepaalde functionaliteiten te kunnen gebruiken.

Denk aan het gebruiken van je gezicht om een betaling goed te keuren of een app te ontgrendelen met je gezicht. Deze zaken zijn (standaard) nog niet mogelijk in Android Pie. De ondersteuning in Android Q betekent dus niet dat de Pixel 4 geavanceerde gezichtsherkenning krijgt, enkel dat fabrikanten hier makkelijk mee aan de slag kunnen gaan.

Android Q gezichtsherkenning

XDA-Developers kwam achter bovenstaande ontdekking door de code van een zeer vroege versie van Android Q te analyseren. Afbeeldingen van de functie bemachtigen lukte helaas nog niet. Deze site kwam vorige week ook al met een video van Android Q en wat er onder andere veranderd was. Zo is er een volledig donkere modus aanwezig, net als een desktopmodus waarbij je je smartphone kan omtoveren tot een desktop via een beeldscherm.

Android Q gezichtsherkenning

Hierbij heeft XDA nu nog enkele andere nieuwe details weten te ontdekken die voornamelijk op privacy gericht zijn. Zo wordt het apps onmogelijk gemaakt om zaken die je hebt gekopieerd zomaar uit te kunnen lezen, iets wat nu wel kan. Dit is omdat apps anders niet de tekst kunnen zien die je wilt plakken. In Android Q zal er eerst worden gevraagd of een app je clipboard mag uitlezen.

Daarnaast worden er suggesties gevonden dat je oudere versies van apps nu makkelijker kan terugzetten zonder je gebruikersdata te verliezen. Ten slotte wordt er een toestemming toegevoegd waarbij apps ook op de achtergrond je locatie kan volgen. Het gebeurde in Oreo en Pie nog wel eens dat apps die je locatie voor bijvoorbeeld het delen hiervan zomaar werden gestopt om spionage te voorkomen. In Q kan er specifiek worden aangegeven dat apps wel op de achtergrond je locatie mogen bijhouden. Meer details kan je in dit artikel lezen.

Onlangs legde Google nog uit hoe het bepaalde of een vorm van gezichtsherkenning veilig of onveilig was en welke rechten het daaraan koppelde. De Consumentenbond had ook zijn zegje over gezichtsherkenning en stelde dat 42 smartphones met een kwalitatief goede foto te ontgrendelen waren, niet echt veilig dus. Onze AW Poll wees desondanks uit dat 38% van onze lezers gezichtsherkenning op zijn of haar smartphone ingesteld hebben staan. Het is daarom een goede ontwikkeling dat Android Q ondersteuning gaat bieden voor veiligere gezichtsherkenning.

[Update 09-02: XDA heeft afbeeldingen weten te bemachtigen van de functie. Deze zijn aan het artikel toegevoegd]

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk