Samsung Galaxy S5 vs. HTC One M8: Fight!

Samsung Galaxy S5 vs. HTC One M8: Fight!

Uiterlijk

Over het uiterlijk van beide toestellen is de afgelopen maanden voldoende geschreven. Zo zou de Galaxy S5 te veel op zijn voorganger lijken en lijdt het uiterlijk van de M8 onder de aanwezigheid van die enorme zwarte balk aan de onderzijde. Feit is in ieder geval dat de twee toestellen qua uiterlijk compleet anders zijn.

De aluminium behuizing van de HTC One (M8) ligt prettig in de hand dankzij de bolle achterzijde en randen van het toestel. De Galaxy S5 is vierkanter en voelt wat log aan. De S5 is daarentegen wel weer een stuk dunner dan zijn opponent. Omdat Samsung voornamelijk met kunststof werkt, is het toestel ook wat lichter dan de M8.

Puntje van kritiek op HTC is de grote zwarte balk aan de onderzijde va het scherm, die een beetje aandoet als verspilde ruimte. Volgens HTC liggen er onder die balk allerlei sensoren en chips dus nutteloos is die balk niet, maar het ziet er wel wat vreemd uit. Het toestel is mede daardoor, en door de twee frontspeakers, ook wat langer dan de smartphone van Samsung, die op zijn beurt weer breder is.

Scherm

Samsung werd rond de lancering van de Galaxy S5 geroemd om het fantastische scherm. Bij de vergelijking met de HTC One (M8) vielen eigenlijk beide toestellen in positieve zin op. Zo geeft de S5 zeer heldere kleuren weer en blijft het beeld zeer helder wanneer je met de kijkhoek speelt, waar de M8 iets van zijn helderheid verliest. Als je recht van voren kijkt lijkt het scherm van de M8 iets helderder, maar dat kan te maken hebben met het type scherm, wit is namelijk ook iets witter dan bij de S5, waar het naar lichtgeel neigt. Daarentegen heeft de S5 weer een 'zwarter zwart'.

De M8 geeft wat natuurlijkere kleuren weer, waar deze bij de standaardinstellingen van de S5 wel weer erg verzadigd zijn, wat een levendig en warm effect geeft. Wanneer je de schermen tot in het extreme kantelt, blijft het beeld van de M8 iets scherper dan dat van de S5 maar in de praktijk zul je hier bijster weinig van merken.

Software

Natuurlijk hebben beide fabrikanten hun eigen softwareschil toegepast op hun toestellen. Over smaak valt niet te twisten, dus een echt oordeel hierover vellen is lastig. Wel valt het verschil in aanpak erg op wanneer je beide vlaggenschepen tegelijkertijd gebruikt.

Samsung hecht relatief veel waarde aan eyecandy terwijl HTC juist een wat zakelijkere aanpak hanteert. Veel kleurrijke knopjes en speelse menuutjes tegenover een strak en simpel uiterlijk; het is maar net waar je de voorkeur aan geeft. In het gebruik is daar daadwerkelijk wel iets van te merken. Zo vonden wij in het Instellingenmenu van de S5 bijna zestig menuknopjes, op de M8 waren het er nog geen 25. Daarnaast troffen wij tot onze verbazing een reclamebanner aan in een widget van Samsung-makelij, wat een enigszins rommelige indruk geeft.

Wat bij de One (M8) af doet aan de gebruikerservaring zijn de softwarematige knoppen, die juist het strakke uiterlijk weer wat onderuit halen. Applicatieontwikkelaars kunnen hier wel bij helpen door de knoppen te laten verdwijnen wanneer ze niet nodig zijn, maar dit gebeurt nog te weinig, waardoor je toch vaak onnodig tegen de on-screen knoppen aankijkt. De Galaxy S5 heeft hier met zijn capacitieve toetsen geen last van.

Camera's 

Ook zo'n veelbesproken onderwerp met betrekking tot deze toestellen: de camera's. De Galaxy S5 zou productieproblemen ondervinden bij de lensmodule, HTC kwam met een dubbele camera die achteraf scherp kon stellen. In deze vergelijking gaan we niet tot in den treure alle camerafuncties onder de loep leggen maar nemen we simpelweg een aantal foto's in verschillende situaties zonder dat we de automatische instellingen aanpassen.

Wat direct opvalt is dat de Galaxy S5 beduidend scherpere foto's maakt met zijn 16 megapixel-camera. De HTC One (M8) heeft weliswaar een camera van slechts 4 megapixels, maar de extra grote sensor zou moeten helpen om scherpe en fraaie foto's te schieten, vooral bij weinig licht. Dat laatste lijkt men wel heel letterlijk te hebben genomen want bij ruim voldoende licht worstelt de M8 met de belichting en is het resultaat wel enigszins teleurstellend te noemen. Vermoedelijk valt er genoeg te sleutelen aan de camera en de foto's, maar zo out-of-the-box wint de Galaxy S5 op dit gebied met een straatlengte.

Het uitzicht vanaf kantoor met de Galaxy S5

Het uitzicht vanaf kantoor met de HTC One M8

De trap naar boven met de Galaxy S5

De trap naar boven met de HTC One M8

De functies en instellingen van de camera zijn op de M8 wel weer een stuk overzichtelijker dan bij de S5 waar je overvallen wordt door een ware modderstroom van opties. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft.

Geluid

De speakers moeten absoluut nog even aangehaald worden, al is het alleen maar vanwege de frontspeakers en de BoomSound-functie van HTC. Deze combinatie zou moeten zorgen voor een voller en levendiger geluid bij muziek en video, en dat is zeker te merken. Verwacht geen surround sound en dikke vette bass, want laten we realistisch blijven: het gaat hier om smartphonespeakers. Toch is het geluid van de M8 absoluut voller en dieper dan dat van de Galaxy S5. Samsung doet goed mee met helder geluid en hoog volume, maar dat moet allemaal uit een klein speakertje uit de achterzijde komen, waardoor het toch allemaal net wat platter klinkt.

Benchmarks

En dan nog even de keiharde cijfers. We onderwierpen beide toestellen tegelijkertijd aan een AnTuTu-benchmarktest en de uitkomst was toch enigszins opvallend te noemen. De Galaxy S5 staat stijf bovenaan het lijstje, terwijl de M8 niet voorbij de LG G2 komt, toch een toestel dat al een behoorlijke tijd op de markt is.

In de praktijk zul je van dit verschil echter niets merken. Cijfertjes zijn maar cijfertjes en bij een smartphone gaat het natuurlijk om de complete gebruikerservaring, zeker niet alleen om de kloksnelheid van de processor.

Onderscheidende kenmerken

Omdat deze toestellen elkaar relatief nauwelijks ontlopen, zijn er op het gebied van hardware keuzes gemaakt door de fabrikanten om toch gebruikers te overtuigen van hun product. Met name Samsung heeft flink uitgepakt met een water- en stofdichte behuizing, een vingerafdrukscanner en een hartslagmeter. De meeste van deze functies zul je niet heel vaak gebruiken maar toch is het fijn dat ze er zijn. Waar sommige gebruikers wel veel waarde aan hechten is de verwijderbare accu van de Galaxy S5,

HTC moet het op het gebied van gimmicks vooral hebben van de BoomSound-speakers en de duo-camera waarmee je achteraf foto's scherper kunt maken. Ook hier zie je het verschil tussen beide fabrikanten: gimmicks tegenover zakelijk en functioneel. Wat ook nog noemenswaardig is bij de M8 is de Motion Launcher, waarmee je het toestel kunt unlocken door met een vinger over het scherm te vegen of door twee keer op het scherm te tikken. De functie is handig in gebruik, maar het uitzetten van het scherm met twee kleine tikjes kan helaas alleen als je het lockscreen voor je hebt en kan niet op één van de homescreens en dat is een ietwat vreemde keuze.

Conclusie

Welk toestel komt er nu als beste uit de bus? Dat is werkelijk moeilijk te zeggen, zeker omdat we de toestellen nog niet langdurig hebben kunnen vergelijken. Toch hebben wij op de redactie zo onze voorkeuren. Wil je weten wat wij van deze toestellen vinden? Bekijk dan onderstaande video waarin Dimitry, Colin en Tom sparren en hun voorlopige oordeel voorzichtig vellen.

HTC One (M8)
2600 mAh
5 inch - 1920x1080 px
16/32 GB
Qualco Snapdragon 801

Meer info

Samsung Galaxy S5
2800 mAh
5.1 inch - 1920 x 1080 px
16/32 GB
Qualco Snapdragon 801

Meer info

Samsung Galaxy S5
2800 mAh
5.1 inch - 1920 x 1080 px
16/32 GB
Qualco Snapdragon 801

Meer info

HTC One (M8)
2600 mAh
5 inch - 1920x1080 px
16/32 GB
Qualco Snapdragon 801

Meer info

Lees meer over:
Review

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Xiaomi verkoopt tv's met Android TV nu officieel in Nederland

Xiaomi gaat zijn televisies officieel naar Nederland brengen. De Mi TV P1-reeks met Android TV zal als eerste in winkels ligg...

Android Auto's Easter Egg laat je niet in de steek

In de auto van een Easter Egg genieten? Dat kan want in Android Auto zit een verborgen Easter Egg de op jou wacht om onthuld...

Google verdedigt de omslachtige wifi-schakelaar in Android 12

Niet alleen het uiterlijk van de snelle instellingen, ook de inhoud ervan is in Android 12 veranderd. Zo is de wifi-tegel qua...

Video: Zo ziet Android 12 op Samsung-telefoons eruit

Samsung geeft ons een kijkje in One UI 4.0 met twee officiële introductievideo's. De nieuwe functies worden besproken en alle...

Korting op smartwatches: Garmin en Samsung deals

Niet alleen Wehkamp trakteert ons een week lang op dikke korting op smartwatches, Amazon kan er ook wat van. Deze webwinkel h...

Honor 50 en 50 Lite met Google-diensten komen naar Europa

Deze maand schreven we nog over de plannen van het Chinese Honor om de 50-serie in Europa uit te brengen. Het hoge woord is e...

'Samsung Galaxy S22-Ultra krijgt toch geen 12 MP telelens'

Er zijn weer nieuwe geruchten rondom de Samsung Galaxy S22 Ultra. Over het toestel, dat waarschijnlijk eind februari of begin...

WhatsApp chats overzetten van iOS naar Android werkt nu ook op deze telefoons

Het overzetten van je chats van iOS naar Android is sinds kort mogelijk voor Samsung-telefoons. Gelukkig blijft het daar niet...

'Motorola komt in november met opvolger van de G100'

Volgens geruchten kondigt Motorola volgende maand de opvolger van de Motorola G100 aan. Het toestel, met de originele naam 'M...

Qualcomm lanceert vier midrange chipsets: dit moet je erover weten

Qualcomm heeft een nieuwe line-up van chipsets aangekondigd die telkens gericht zijn op het midden tot lage segment. Drie van...

Lees meer

Net binnen

'Samsung Galaxy S22-Ultra krijgt toch geen 12 MP telelens'

Er zijn weer nieuwe geruchten rondom de Samsung Galaxy S22 Ultra. Over het toestel, dat waarschijnlijk eind februari of begin...

'Motorola komt in november met opvolger van de G100'

Volgens geruchten kondigt Motorola volgende maand de opvolger van de Motorola G100 aan. Het toestel, met de originele naam 'M...

Android Auto's Easter Egg laat je niet in de steek

In de auto van een Easter Egg genieten? Dat kan want in Android Auto zit een verborgen Easter Egg de op jou wacht om onthuld...

Google verdedigt de omslachtige wifi-schakelaar in Android 12

Niet alleen het uiterlijk van de snelle instellingen, ook de inhoud ervan is in Android 12 veranderd. Zo is de wifi-tegel qua...

Video: Zo ziet Android 12 op Samsung-telefoons eruit

Samsung geeft ons een kijkje in One UI 4.0 met twee officiële introductievideo's. De nieuwe functies worden besproken en alle...

Lees meer