Gaat Samsung het 'Banana Blur' probleem in juni oplossen?

Gaat Samsung het 'Banana Blur' probleem in juni oplossen?

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Volgens geruchten komt Samsung in juni met een camera-update voor de Galaxy S23-serie. Met deze update moeten er een aantal nieuwe functies naar de smartphones komen, zoals een 2x zoom optie in de portretmodus. Er zou ook een vervelend probleem omtrent onscherpe foto's worden aangepakt.

Camera-update

De camera-update die Samsung in juni zou gaan uitbrengen is bedoeld voor de Galaxy S23, S23+ en de S23 Ultra en die update komt waarschijnlijk met enkele nieuwe functies. Zo zouden de smartphones de beschikking moeten krijgen over een 2x zoom optie voor de portretmodus. Dit zit zo: de toestellen uit de S23-serie beschikken alle drie over een telelens met 3x optische zoom. Bij precies 3x zoom wordt deze lens gebruikt en is er dus sprake van optische zoom, zonder kwaliteitsverlies. Van 1,1 tot 2,9x zoom, zoomen de smartphones digitaal in met de hoofdcamera. Deze kwaliteit is dus minder goed omdat er digitaal op de pixels wordt ingezoomd.

Gerelateerde artikelen

Nu zijn er een aantal fabrikanten die deze digitale zoom hebben verbeterd door een uitsnede te maken van de hoofdsensor, welke vaak een hoge resolutie heeft. Als voorbeeld kan een 50 MP hoofdcamera, denk aan de hoofdcamera van de S23 en S23+, een uitsnede van 12 MP maken. Software deelt de pixels hierna verder opnieuw in en hierdoor moeten er plaatjes ontstaan die minder 'pixellig' worden dan 'gewone' digitaal ingezoomde foto's. Volgens de bekende geruchtenverspreider IceUniverse moet de functie in de update van aankomende juni verschijnen.

Gaat Samsung het 'Banana Blur' probleem in juni oplossen?

2x zoom bij portretmodus Galaxy S23-serie. Beeld: IceUniverse

Banana Blur 

Er komen overigens steeds meer verhalen naar buiten over de zogeheten 'Banana Blur'. Veel gebruikers van een S23(+) geven aan dat ze problemen ondervinden bij hun gemaakte foto's, een gedeelte is namelijk onscherp. Dit vertaalt zich voornamelijk aan de rechterkant en loopt in een bocht door naar boven. Het onscherpe gedeelte lijkt hiermee op een banaanvormige vervaging, vandaar de naam 'Banana Blur'. Onder andere op dit Samsung-forum kun je er meer over lezen.

Het is niet bekend of Samsung dit probleem ook in de update van juni gaat verhelpen en/of het überhaupt met een software-update verholpen kan worden. Als het probleem namelijk hardware matig is, gaat dit niet veel helpen.

Heb jij last van 'Banana Blur' bij de Galaxy S23, S23+ en/of S23 Ultra? Laat het weten in de comments onder dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Bedankt voor de tip Michel!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk