Fraude via WhatsApp nu al hoger dan in geheel 2018

Fraude via WhatsApp nu al hoger dan in geheel 2018

WhatsApp fraude

Een paar maanden geleden schreven we voor het eerst over WhatsApp-fraude. Hierbij doen internetfraudeurs zich voor als een bekende en proberen je zo geld afhandig te maken. Wat er gebeurt is dat je een appje krijgt van een kennis of vriend vanaf een nieuw telefoonnummer. Zij hebben een dringende vraag, bijvoorbeeld dat ze niet bij hun bankrekening kunnen, de huur moet worden betaald of ze hebben nog openstaande rekeningen. Of jij even gauw 3.000 euro wil overmaken om dit met spoed op te lossen?

De internetcriminelen maken dit verhaal zo geloofwaardig mogelijk doordat ze via Facebook en Instagram relaties tussen personen ontrafelen. Zo kunnen criminelen precies zien wat jou op dat moment bezighoudt, wie je familie en vrienden zijn en welke sporten je beoefent. Ze doen zich daarna voor als één van die vrienden of familieleden. De profielfoto wordt ook meteen van Facebook geplukt.

Voorbeeld WhatsApp fraude NOS

Voorbeeld van poging tot fraude via WhatsApp. Via: NOS

In 2017 was het aantal meldingen hiervan nog niet hoger dan 50, maar de laatste tijd is deze vorm van fraude explosief gestegen. In 2018 werd er nog voor een geschat bedrag van 2,5 ton buit gemaakt. Nu, anno 2019, is het bedrag van fraude via zowel sms als WhatsApp nu al 2018 overschreden, zo meldt de Telegraaf. Het totaal aantal meldingen van fraudepogingen op WhatsApp is op 30 april 2019 gestegen naar 781, tegenover 975 meldingen van sms-fraude. In 2018 lag het aantal meldingen nog op 303 betreffende sms-fraude en 655 voor WhatsApp-fraude. Het principe van sms-fraude is hetzelfde als bij WhatsApp-fraude.

Fraude voorkomen

Wat je kan doen om fraude via WhatsApp te voorkomen is om de bekende persoon die je zogenaamd appt eerst te contacteren via email of even te bellen. Dan zul je er snel achterkomen dat zij helemaal niet om geld vragen. Pas als dan blijkt dat je kennis/familielid echt hulp nodig heeft, weet je dat het app'je betrouwbaar is, zo luidt het advies van de politie.

Ten slotte kan je eenvoudigweg minder delen op sociale netwerken zodat criminelen minder snel informatie over jou te weten komen. Wil je wel informatie delen? Scherm dan je account dan af en wees selectief in het toelaten van vrienden.

WhatsApp Messenger
WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Meer info

Lees meer over:
WhatsApp Messenger

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties