Dit jaar al 900.000 euro schade door fraude in dating-apps

Dit jaar al 900.000 euro schade door fraude in dating-apps

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In de eerste maanden van 2022 is in Nederland voor 932.604 euro aan schade gemeld door de gevolgen van fraude in datingapps. 71 Gedupeerden hebben zich in de eerste vijf maanden van het jaar gemeld bij de Fraudehelpdesk.

Datingfraude

De afgelopen maanden was er wel vaker aandacht voor de gevolgen van phishing en fraude op WhatsApp, maar ook door datingfraude kan je veel geld verliezen. Dat blijkt uit cijfers die de onderzoekers van Pointer hebben opgevraagd bij de Fraudehelpdesk.

Er zijn dit jaar 71 meldingen geweest bij de Fraudehelpdesk, voor gemiddeld 13.000 euro aan schade per melding. Het totaalbedrag dat door criminelen is buitgemaakt tot en met de maand mei bedraagt 932.604 euro.

Zo gaat het in zijn werk

Bij datingfraude doet de oplichter zich voor als een ideale partner die meteen verliefd wordt op het slachtoffer. Zodra er een vertrouwensband ontstaat, dan vraagt de kwaadwillende op welke manier dan ook geld van het slachtoffer. Geld dat gedupeerden achteraf nooit meer terugzien.

Vorig jaar bedroeg het gemiddeld bedrag per schademelding 31.000 euro. De totale schade is volgens de Fraudehelpsdesk sterk afhankelijk van heel grote fraudegevallen en slachtoffers die voor tienduizenden euro's zijn opgelicht. De totale schade kan dus tegen het einde van het jaar nog veel hoger liggen als nog meer zwaar gedupeerden zich melden.

Gerelateerde artikelen

Combinatie beleggingsfraude

Volgens de Fraudehelpdesk zorgde beleggingsfraude van alle fraudevormen vorig jaar voor de hoogste schadebedragen. Deze vorm komt ook vaker voor in combinatie met datingapps, wanneer een potentiële partner het slachtoffer ervan overtuigt om te investeren in aandelen of crypto. Hij doet zich voor als welvarende expert, maar gaat vervolgens met de centen aan de haal.

Recent is de Nederlandse politie er samen met Europese collega's in geslaagd om een netwerk van phishing op te rollen: de FluBot-malware die op Android actief was. Maak jij je zorgen om vormen van online fraude? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk