Franse mediabedrijven krijgen 76 miljoen euro van Google voor nieuws

Na lange gesprekken tussen Franse mediabedrijven en Google is het gelukt om voor drie jaar een deal te sluiten over de betaling voor nieuws. 121 bedrijven die deelnemen in het akkoord zullen de komende jaren gezamenlijk een bedrag van 76 miljoen euro ontvangen. Hoewel de onderhandelingen zijn afgerond, zijn niet alle partijen tevreden.
Googles nieuwsaanbod
Franse copyrightwetgeving, een afstammeling van de vernieuwde Europese copyrightwetgeving, kan bedrijven ertoe dwingen om te betalen voor het overnemen van (delen van) nieuwsberichten. APIG, de Franse branchevereniging van mediabedrijven, voerde de onderhandelingen voor 121 bedrijven. Eerder maakte APIG al bekend dat de zakenovereenkomst tussen Google en de mediabedrijven was gesloten, maar werden er nog geen details van de overeenkomst naar buiten gebracht. Inmiddels is het volledige pakket naar buiten gebracht.
In de overeenkomst tussen de zoekgigant en de mediabedrijven staat dat er jaarlijks 22 miljoen euro aan het collectief van mediabedrijven zal worden uitgekeerd. Verder is er een clausule opgenomen in de deal die Google beschermt tegen klachten wegens copyrightschending. Om dit te waarborgen, betaalt Google – afzonderlijk van de jaarlijkse 22 miljoen euro – eenmalig een bedrag van 10 miljoen euro aan het mediacollectief.
Ondanks de overeenkomst tussen Google en Franse mediabedrijven, wordt niet vanuit alle hoeken positief gereageerd op de deal. Verschillende mediabedrijven, waaronder het Franse AFP, zijn niet meegenomen bij de onderhandelingen en lopen de jaarlijkse vergoeding mis. Het AFP zou, in samenwerking met de andere Franse mediabedrijven die niet bij eerdere onderhandelingen zijn aangeschoven, verdere maatregelen tegen Google uitwerken.
Wereldwijde primeur
Mediabedrijven van over de hele wereld kijken toe naar hoe Frankrijk een deal heeft gesloten met Google voor het vergoeden van de opname van nieuws in zijn zoekmachine. In Australië werd een vergelijkbare zaak door Google in behandeling genomen. Eerst liet Google weten niet van plan te zijn om in Australië te betalen voor nieuws, later ging de zoekgigant alsnog overstag. Momenteel bereid de Australische overheid wetgeving voor om het betalen voor nieuws te verplichten.

Andere Europese landen zullen op termijn vergelijkbare stappen volgen. Wetgeving die momenteel in Frankrijk is geïmplementeerd, is namelijk een afgeleide variant van wetgeving die in de Europese Unie is goedgekeurd. Elk land krijgt, nadat de wetgeving door de EU is behandeld, tijd om nationale wetgeving te ontwikkelen. Of het in Nederland of België ook zal leiden tot onderhandelingen tussen mediabedrijven en Google, zal afhangen van de precieze strekking en uitwerking van de wetgeving.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties