In Frankrijk mag je ook niet meer appen en bellen in een stilstaande auto

In Frankrijk mag je ook niet meer appen en bellen in een stilstaande auto
In Nederland vinden we dat we streng zijn, maar in Frankrijk kunnen ze er ook wel wat van. Daar mag je nu ook niet meer in een stilstaande auto langs de openbare weg bellen of appen.

Frankrijk

Parijs is de stad van de liefde en Frankrijk is het land van de strenge regels, zeker wanneer het op verkeersregels aankomt. Net als in Nederland is het verboden om met de telefoon in de hand aan het verkeer deel te nemen, ook wanneer je stil staat voor een stoplicht of iets dergelijks. In Frankrijk mag het toestel ook niet in het gezichtsveld staan of liggen van de bestuurder. Dat wil zeggen dat je je telefoon moet opbergen waar je hem niet kunt zien wanneer je de auto bestuurt. Bellen mag nog wel, maar alleen via een carkit en absoluut niet met oortjes of een headset op. Hou je je niet aan de bovenstaande regels dan krijg je een boete van €135 en drie punten op je rijbewijs die daar drie jaar blijven staan.

[readmore articles="191042"]

De hoogste rechtbank heeft nu bepaald dat je ook geen telefoon mag gebruiken op de openbare weg wanneer je stilstaat. Er was een bestuurder die een rechtszaak had aangespannen omdat hij een boete kreeg voor het bellen achter het stuur terwijl hij stil stond langs een rotonde met zijn alarmlichten aan. Naar zijn mening voldeed hij aan de wet door zijn auto stil te zetten met de alarmlichten aan. Dat een rotonde wellicht niet de beste plek is om dat te doen was waarschijnlijk niet in hem opgekomen. Met de nieuwe wet mag je helemaal geen gebruik meer maken van een mobiele telefoon op de openbare weg tenzij je een carkit hebt. Wil je stilstaand in de auto appen of bellen met de telefoon in de hand zul je een oprit van een huis moeten opzoeken of een ander stuk privé-terrein. 

Ongelukken

De Franse regering neemt deze maatregelen om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Na onderzoek is gebleken dat 10% van de dodelijke slachtoffers te maken hadden met het gebruik van de mobiele telefoon in de auto.

Bron: The Verge

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties