'Fitbit schendt Europese wetgeving door data naar buitenland te sturen'

'Fitbit schendt Europese wetgeving door data naar buitenland te sturen'

Laura Jenny

door Laura Jenny

Het privacybeleid van Fitbit ligt onder vuur. De maker van smartwatches en andere fitness-wearables zou een privacybeleid hebben dat niet bij de regels in Nederland past, aldus privacyorganisatie None of Your Business (Noyb). Bij de Autoriteit Persoonsgegevens heeft het een klacht neergelegd over hoe Fitbit met klantdata omgaat.

Privacybeleid Fitbit

Fitbit is van Google, dus waarschijnlijk moet Google zich ook over deze kwestie gaan buigen. Wat is er precies aan de hand? Fitbit zou data naar andere landen sturen die zich buiten de EU bevinden. Dat is tegen de Europese regels en zou de veiligheid van burgers in het geding brengen. Immers gelden er buiten de EU andere regels als het om data gaat en krijgen mogelijk mensen inzicht in je gegevens die het niet per se goed met je voor hebben. Dit is allemaal wetgeving die valt onder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Fitbit is ook niet heel duidelijk in zijn privacybeleid: het noemt helemaal geen duidelijke landen waar de data naartoe gaat. Ook wil het hiertoe geen inzage geven, laat Noyb weten. De klacht is zowel in Nederland, Oostenrijk als Italië neergelegd. Fitbit schijnt gegevens naar de VS te sturen, maar daarmee ligt Europa maar wat vaak overhoop als het om gegevens gaat. Eerst was er een Privacy Shield waardoor dat wel mocht, toen werd dat opgeheven en nu schijnt er wel weer een nieuw soort privacyshield te zijn, maar blijven veel bedrijven toch met wat onduidelijkheden zitten.

Gerelateerde artikelen

Waar stuurt Fitbit data heen?

Ook is het de vraag waarom Fitbit niet open is over waar de data van al die mensen naartoe gaat. Als je er bovendien als klant over klaagt, dan is de enige oplossing om je hele account te verwijderen. Niet bepaald ideaal, zeker niet als je een Premium-abonnement hebt of je Fitbit al heel lang gebruikt om je sporten en gezondheid bij te houden. Tegelijkertijd ligt Fitbit wel nog meer onder een vergrootglas sinds het nu een paar jaar van Google is: hopelijk helpt dat om te zorgen dat er veranderingen komen, al verwachten we het gezien de vaagheid van Fitbit niet op een vrijwillige basis.

Is dit voor jou een reden om geen Fitbit te gebruiken? Laat het nu achter in de reacties.

  • Slank design
  • Veel bandjes om uit te kiezen
  • Scherm is wel wat klein
  • Je kunt er niet op appen
Bekijk meer specificaties

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk