Festival DGTL lekt de gegevens van 130.000 bezoekers

Festival DGTL lekt de gegevens van 130.000 bezoekers

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De privégegevens van 130.000 bezoekers van DGTL zijn gelekt op de website van het populaire technofestival. Een anonieme hackers kon gemakkelijk aan de e-mailadressen, wachtwoorden, 06-nummers en andere gevoelige gegevens van festivalgangers.

Festival DGTL gehackt

Wie tussen 2015 en 2018 naar het festival DGTL is geweest loopt het risico dat hackers aan de haal zijn met wachtwoorden en persoonlijke gegevens. De database die de informatie bevatte van iedereen die tijdens die periode een ticket heeft gekocht, was jarenlang makkelijk toegankelijk voor kwaadwillenden, dat weet RTL Nieuws.

Het was een anonieme Nederlandse hacker die per toeval ontdekte dat de volledige broncode van de website openbaar te vinden was. Hij nam een kijkje en kwam zo eenvoudigweg op de inloggegevens die hem toegang verleenden tot de database van 130.000 bezoekers van het festival. Verder had hij ook de mogelijkheid om de website aan te passen en bijvoorbeeld nieuwberichten te plaatsen.

De hacker lichtte de organisator Apenkooi Events in, maar de organisatie en websitebouwer bleven vervolgens maandenlang naar elkaar de vinger wijzen zonder dat de fout werd aangepakt. Volgens Apenkooi Events is de database verwijderd, maar toch waren er nog kopieën te vinden op de website van DGTL. Daarop besloot de hacker om RTL Nieuws in te lichten. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt in een reactie bij RTL Nieuws dat het niet kan bevestigen dat de het lek is gemeld door de organisatie.

Dit moet je doen

Als je tickets voor het festival hebt gekocht in de periode tussen 2015 en 2018 dan dien je meteen je wachtwoord aan te passen om de DGTL-website. Heb je de slechte gewoonte om wachtwoorden opnieuw te gebruiken, dan dien je het op elk platform aan te passen waar je het gebruikt.

Gerelateerde artikelen

En wat de gelekte persoonsgegevens betreft: probeer vooral extra waakzaam te zijn voor pogingen tot phishing. Kwaadwillenden kunnen van de gegevens gebruik maken om extra geloofwaardig te lijken. Kocht je na 2018 nog tickets voor DGTL, dan loop je geen risico, want vanaf dan gebeurde de verkoop via een externe partij.

Maak jij je ook zorgen over jouw online beveiliging, kijk dan naar deze vijf tips die je helpen om sterkere wachtwoorden te maken. We hebben ook deze vier tips over wachtwoorden die je aan kinderen kan leren, en weet ook dat de Google Wachtwoordmanager de voorbije maanden een handige verbetering heeft gekregen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk