Fairphone neemt afscheid van 7 jaar oude Fairphone 2

Fairphone neemt afscheid van 7 jaar oude Fairphone 2

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Fairphone kondigt aan dat de Fairphone 2 na meer dan zeven jaar ondersteuning het einde van zijn leven heeft bereikt. De software-update voor Android 10 die vandaag wordt vrijgegeven, is daarmee de laatste update.

Fairphone 2 krijgt Android 10

De Fairphone 2 werd in 2015 uitgebracht met Android 5, en is inmiddels geüpgraded naar Android 6, Android 7.1 en Android 9. Fairphone rolde in 2021 de eerste bètaversie van Android 10 naar de telefoon uit. Nu, inmiddels twee jaar later, kan de telefoon rekenen op de stabiele versie van Android 10. Dat is tevens de laatste update voor de zeven jaar oude telefoon.

Toen we Fairphone 2 voor het eerst lanceerden, had ons softwareteam de ambitie om de telefoon drie tot vijf jaar te ondersteunen. We wisten niet dat we ons doel (en meer) zouden bereiken, gezien dit een primeur was in de markt. We zijn trots dat we voor de Fairphone 2 verder zijn gegaan dan onze oorspronkelijke ambities. Het einde van de levensduur van Fairphone 2 is bitterzoet, want in de ideale wereld zouden we onze toestellen voor onbepaalde tijd ondersteunen. Vanwege de industrie- en financiële beperkingen is dat simpelweg niet haalbaar. Toch zijn we blij dat we kunnen zeggen dat we Fairphone 2 een ongekende zeven jaar hebben ondersteund.

Agnes Crepet, Head of Software Longevity bij Fairphone

Help, wat nu?

Fairphone heeft tijdens de levensduur van de Fairphone 2 in totaal 43 software-updates geleverd. Na maart 2023 levert de fabrikant geen software-updates meer voor de Fairphone 2. Nadat deze update is geïnstalleerd, kunnen gebruikers hun apparaat gewoon blijven gebruiken. Als er dan een ernstige kwetsbaarheid is waar de Fairphone 2 vatbaar voor is, wordt deze niet meer aangepakt. Na maart 2023 komen er dus geen beveiligingsupdates meer naar de Fairphone 2. Hierdoor kan de telefoon beveiligingsrisico's oplopen. Fairphone geeft de volgende adviezen voor eigenaren van deze telefoon:

  • Je kunt de Fairphone 2 gewoon blijven gebruiken, maar op eigen risico. Of je kan er, als je een ervaren gebruiker bent die geïnteresseerd is in het installeren van een Android-alternatief, een alternatief besturingssysteem zoals /e/OS en LineageOS erop installeren.
  • Zet je Fairphone 2 in de vliegtuigmodus om ervoor te zorgen dat hij veilig is voor beveiligingsproblemen die gepaard gaan met online zijn. Geniet vervolgens van de overige services die het apparaat veilig kan bieden, zoals de camera, muziekspeler, offline games en fotogalerij.
  • Als je besluit dat het nu tijd is om je Fairphone 2 een liefdevol afscheid te wensen, kun je hem door Fairphone laten recyclen. Als dank daarvoor krijg je een waardebon van 50 euro te gebruiken in de Fairphone-webshop.
Fairphone neemt afscheid van 7 jaar oude Fairphone 2 Fairphone neemt afscheid van 7 jaar oude Fairphone 2

Bij Fairphone staan verder twee dingen centraal: eerlijkheid en duurzaamheid. Het bedrijf doet er zoveel mogelijk aan om hun smartphones zo eerlijk en duurzaam mogelijk te maken. Met eerlijke handel, grondstoffen en medewerkers die goed behandeld en betaald worden. Hierin laat het bedrijf je ook meekijken. Je leest hier de Fairphone 4-review van redacteur Jelle, en hier kom je erachter hoe gemakkelijk deze telefoon te repareren is.

Tijd voor een nieuwe telefoon?

Uiteraard zijn er nog veel meer telefoons op de markt. In de weken voor oud en nieuw hebben we hier mooie toplijstjes van gemaakt. We publiceerden de drie beste budgetsmartphones, drie beste midrange-toestellen en de drie beste high-end-telefoons van 2022. Onze persoonlijke favorieten kun je bekijken in het Editor's Choice-artikel.

Nog veel meer koopadviezen vind je in onze koopgids met onder andere een lijst met beste compacte smartphones en overzichten met beste smartphones per merk.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk