Fairphone 3 officieel: modulaire opbouw en schappelijk prijskaartje

Fairphone 3 officieel: modulaire opbouw en schappelijk prijskaartje

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Fairphone 3

Als je Fairphone inmiddels al was vergeten, kan ik het je niet kwalijk nemen. Het is immers een tijdje geleden sinds we de Fairphone 2 mochten verwelkomen. Eind 2015 verscheen het toestel, toen al met ‘verouderde’ specificaties, zo moest de telefoon het stellen met de Qualcomm Snapdragon 801-chipset uit 2013. Verder was er slechts 2 GB RAM aanwezig en 32 GB eMMC5-geheugen. Prima voor eind 2015, maar dat is anno 2019 niet meer voldoende. Een derde generatie van de Nederlandse Fairphone moet dat met zijn interne vernieuwingen goed zien te maken – het blijft een modulair toestel.

Fairphone 3 modulair

Met de modulaire opbouw kan je veel onderdelen zelf vervangen.

Dat is het belangrijkste aspect van de Fairphone: het toestel is modulair opgebouwd. In de praktijk is het daarmee mogelijk om zes verschillende ‘modules’ te vervangen. Het gaat dan onder andere om de batterij van het toestel, die trouwens een capaciteit heeft van 3.000 mAh. Wat betreft de chipset is Fairphone van de high-end 800-serie afgestapt. In plaats daarvan zien we een Snapdragon 632 met 4 GB LPDDR4-RAM en 64 GB-opslag, dit kunnen gebruikers nog uitbreiden met een microSD-kaart. In het beginstadium wordt de Fairphone met Android 9 Pie geleverd, over een update naar Android 10 is nog niks meegegeven. We doen navraag bij Fairphone over een aanstaande updatetermijn, en zullen dit artikel updaten als we meer weten.

‘Eerlijke telefoons’

Een groot probleem bij de productie van smartphones, is de aanlevering van componenten. Niet per se het verkrijgen van de componenten, maar wel de manier waarop grondstoffen worden verkregen. Daar denken we niet over na bij het gebruik van onze telefoons, maar het mijnen van deze stoffen is ontzettend gevaarlijk. Fairphone let er bij zijn componenten op dat het mijnen van de grondstoffen op een veilige en eerlijke manier plaatsvindt. Met andere woorden: er moet goed worden nagedacht over de vergoeding voor de ‘mijners’, maar ook het milieuaspect is zeer belangrijk voor de Nederlandse onderneming.

Fairphone 3 voor- en achterkant

Net zoals bij de eerdere 'eerlijke telefoons' is de achterkant doorzichtig.

Op het moment van schrijven is de Fairphone 3 al te pre-orderen voor 450 euro. In de doos vind je ook een schroevendraaier om alle componenten gemakkelijk uit elkaar te halen. Het is inmiddels ook bekend dat het 5,7-inch Full HD+-scherm bij vervanging 90 euro kost. Voor de batterij betaal je 30 euro en als laatste kan je de cameramodule achterop vervangen voor 50 euro.

Fairphone heeft ook een doel gezet: het hoopt voor het einde van 2019 zo’n 40.000 Fairphone 3’s te verkopen. Als je meeweegt dat het bedrijf sinds 2013 179.000 telefoons heeft verkocht, dan mag het aardig aan de bak.

Fairphone 3 kopen

Je kan de Fairphone 3 via de website van Fairphone voor 450 euro bestellen. Je krijgt tot 40 euro cashback voor je oude telefoon. De bestellingen worden medio september uitgeleverd.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk