Fairphone 2 behaalt hoogste score ooit voor repareerbaarheid

Fairphone 2 behaalt hoogste score ooit voor repareerbaarheid

Fairphone 2

De deels modulaire smartphone Fairphone 2 werd in juni van dit jaar gepresenteerd en is het werk van een Nederlandse onderneming. Het apparaat wordt later deze maand verstuurd naar mensen die een pre-order hebben geplaatst voor dit toestel en als je het toestel nu nog wilt bestellen vindt levering plaats in januari 2016. Het toestel bevat een Snapdragon 801, 2GB RAM en 32GB uitbreidbaar geheugen. Het scherm is een 4,95" full HD-paneel, er is een een 2420mAh-accu aanwezig en het toestel biedt twee SIMkaartslots, WiFi, Bluetooth, GPS en LTE. Foto's schiet je met een 8 megapixel-camera en over Android 5.1 is een eigen schil gelegd met minimale aanpassingen aan Android, aldus Fairphone.

Interessant aan deze mobiele telefoon is dat deze deels modulair is, waarbij de eindgebruiker zelf andere modules kan toevoegen of deze kan aanpassen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld zelf de camera of het verwisselen of vervangen, wat werkt via draadloze contacten. Deze zijn verbonden met het PCB, oftewel Printed Circuit Board. De processor of werkgeheugen kunnen weer niet vervangen worden, maar de USB-poort of luidspreker weer wel.

Ook is het toestel duurzaam geproduceerd, onder andere door het grondstoffen laten winnen door producenten uit conflictvrije mijnen. Ook wordt er nagegaan waar bepaalde metalen zoals koper en tin dat in de Fairphones wordt gebruikt, vandaan komen. Het bedrijf zet daarnaast voor het personeel en betere werkomstandigheden in fabrieken.

iFixit

iFixit is de autoriteit als het gaat om het uit elkaar halen van smartphones, dit uitgebreid te documenteren en hier uiteindelijk een cijfer aan geven en ook de Fairphone 2 is op de pijnbank verschenen. Deze telefoon is door de gebruiker deels zelf simpel uit elkaar te halen en dat is één van de redenen waarom de website voor de eerste keer ooit een cijfer 10 heeft gegeven voor de repareerbaarheid van een device.

Alle componenten zijn zeer makkelijk te verwijderen, waardoor alles goed te behappen valt en los te halen is. De site noemt als heel klein minpuntje wel dat een nieuw scherm wel wat geld kost, omdat het paneel en de glaslaag gelamineerd zijn. Hierdoor is deze makkelijk te verwijderen, maar een vervangend scherm installeren kost wat meer geld. De eerste Fairphone behaalde nog een score van 7, maar dat was dan ook geen deels modulaire smartphone.

Bron: iFixit

Lees meer over:
Fairphone

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties