Facebookgegevens 90.000 Nederlanders mogelijk misbruikt

Facebookgegevens 90.000 Nederlanders mogelijk misbruikt

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Dataschandaal Facebook

Dat er mogelijk persoonlijke gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers zijn gebruikt voor dubieuze doeleinden is al een grote klap voor de geloofwaardigheid van het sociaal netwerk. Nu blijkt dat dit aantal vele malen hoger ligt, namelijk 87 miljoen gebruikers waarvan er 90.000 in Nederland woonachtig zijn en 61.000 in België. De data zou zijn ingezet tijdens de werkzaamheden voor de Trump-campagne in 2016. Cambridge Analytica heeft aangegeven dat het om 30 miljoen mensen gaat, geen 87 miljoen, en dat ze de data niet hebben gebruikt voor verkiezingsdoeleinden. De persoonlijke data betreft foto's, likes, en vriendenlijsten. Mark Zuckerberg heeft aangegeven dat het een grote fout is en dat het zijn fout is.

De data van de 90.000 Nederlanders en 61.000 Belgen is verzameld via een app, een persoonlijkheidstest. Deze test heeft toegang nodig tot je account maar na het verlenen van toestemming blijkt ook dat er gegevens van vrienden werd verzameld zonder dat zij daar weet van hadden. Uiteindelijk blijkt dat er maar 28 Nederlanders daadwerkelijk deze app heeft gebruikt. Toch zijn er veel Nederlanders bevriend met personen die in de Verenigde Staten wonen, vandaag dat het aantal van 90.000 wordt genoemd.

Facebook heeft alvast wat maatregelen genomen. Zo heeft het een zoekdienst waarmee je gebruikers op telefoonnummer of e-mailadres kunt zoeken uitgezet en apps die toegang willen tot informatie als check-ins, likes, foto's en video's moeten hiervoor nu toestemming vragen aan Facebook. Zaken als religieuze status, relatiestatus en politieke voorkeur kunnen door deze apps niet meer worden bekeken. Apps als Tinder blijken hierdoor niet meer te werken.

Is mijn data ook misbruikt?

Aankomende maandag gaat Facebook een online tool lanceren waarmee Facebook-gebruikers kunnen zien of ze in het dataschandaal zijn getroffen. Dan zal het ook makkelijker zijn om te bekijken met welke apps je data deelt.

Voor nu kun je alvast bekijken welke apps toegang hebben tot je Facebook-gegevens. Facebook heeft het ook makkelijker gemaakt om deze apps in een keer te verwijderen in plaats van per stuk.

> Zo verwijder je in een keer alle apps die gebruik maken van Facebook [stappenplan]

Je kunt je Facebook-account ook (tijdelijk) deactiveren of zoals Brain Acton zelfs helemaal verwijderen.

> Zo deactiveer of verwijder je je Facebook-account [stappenplan]

Aanstaande maandag zullen we de tool gaan testen en in een stappenplan uitleggen hoe je deze kunt gebruiken om te zien of je getroffen bent.

Via: NOS

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk