Facebook wil concurrenten zijn code aanbieden om vervolging te vermijden

Facebook wil concurrenten zijn code aanbieden om vervolging te vermijden

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Facebook heeft een aanbod gedaan om onder licentie zijn code uit te leveren aan concurrenten. Zo kunnen ze zelf makkelijker een sociaal netwerk starten om te concurreren met Facebook. Het aanbod werd door de Amerikaanse handelsregulator afgewezen.

Facebooks monopolie

Facebook is deze maand in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd door 46 staten en de handelstoezichthouder FTC. Facebook, WhatsApp en Instagram zijn drie erg grote sociale netwerken, en dat deze drie platformen onder één bedrijf vallen, maakt het moeilijk voor andere spelers om te concurreren, zo oordelen de aanklagers. Daarnaast onderzoekt de FTC ook Facebooks plannen om zijn diensten met elkaar te integreren.

The Washington Post zegt nu dat Facebook zich bereid heeft getoond bij de FTC om zijn businessmodel aan te passen en zo vervolging te vermijden. Het bedrijf wilde zijn belangrijke code onder licentie aanbieden aan concurrenten. Op die manier zouden die dan makkelijk een eigen sociaal netwerk kunnen lanceren volgens het recept van Facebook.

Facebook wil concurrenten zijn code aanbieden om vervolging te vermijden

Aanbod afgewezen

De FTC heeft uiteindelijk het aanbod van Facebook afgewezen en vervolgens kwam er alsnog een rechtszaak. Hoe zo'n licentiesysteem van Facebook voor concurrenten er had uitgezien is niet duidelijk. Het is dus ook niet zeker of andere sociale netwerken zo op een realistische manier de concurrentie hadden kunnen aangaan met Facebook, maar het voorstel was in ieder geval onvoldoende voor de handelscommissie om de bezorgdheden rond Facebooks machtige positie te doen vergeten.

Het is niet vreemd dat Facebook kostte wat kost deze grote rechtszaal met 46 straten en de FTC wil vermijden, want er staat heel wat op het spel voor het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg. In de aanklacht staat dat het uiteindelijke doel is om de verschillende sociale netwerken van Facebook van elkaar los te maken om zo concurrentie te stimuleren. Dat wil zeggen dat Facebook mogelijk WhatsApp en Instagram onder dwang zal moeten verkopen aan een andere partij. Of het daadwerkelijk zo ver zal komen dat zal nog moeten blijken.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk