Facebook verzamelt nu ook je fysieke gedrag voor adverteerders

Facebook verzamelt nu ook je fysieke gedrag voor adverteerders

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Facebook gaat de gedragingen en emoties van mensen analyseren om die om die te gebruiken voor doelgerichte advertenties. Dat kan het bedrijf door middel van zijn Oculus virtual reality (VR)-headets. Het is nu een vereiste om op zo'n VR-bril in te loggen met een Facebook-account en je gegevens te delen.

Oculus en Facebook

Facebook heeft een nieuwe manier om gegevens van gebruikers te koppelen aan gepersonaliseerde advertenties. Gebruikers van de nieuwe Oculus Quest-headet zijn vanaf 2023 verplicht om in te loggen met een Facebook-account. In een support-sectie van Oculus maakt Facebook ook bekend dat het gegevens van VR-activiteit gebruikt om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden, dat heeft het Financieele Dagblad opgemerkt.

Gerelateerde artikelen

Nadat je bent ingelogd op de nieuwe Quest 2 kan Facebook alle informatie over je fysieke gedragingen verzamelen, zoals: je lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Op die manier kan Facebook meer afleiden over de emotionele stemming waarin gebruikers zich bevinden. Dat kan erg waardevolle informatie zijn voor Facebook om te gebruiken voor zijn doelgerichte advertenties. Er is ook geen manier om ervoor te kiezen dat de gegevens niet worden verzameld.

Facebook verzamelt nu ook je fysieke gedrag voor adverteerders

De Oculus Go

Onafhankelijkheid kwijt

Oculus maakt sinds 2014 deel uit van Facebook, maar volgens medeoprichter Palmer Luckey zou zijn bedrijf onafhankelijk van facebook blijven werken. Het zou ook geen vereiste worden om in te loggen met een facebook-account. Daar komt dus binnen twee jaar verandering in. Oculus is ondertussen ook geen apart bedrijf meer en het wordt nu intern beschouwd als een divisie binnen Facebook.

Gerelateerde artikelen

Volgens een onderzoek in 2020 van het marktonderzoeksbureau IDC heeft het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg een marktaandeel van 39 procent in de wereldwijde VR-markt. Facebooks laatste product, de Oculus Quest 2, verscheen in oktober en er zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren de deur uit, dat weet Superdata. De Quest-reeks heeft als doel om VR toegankelijker te maken voor een groter publiek door de de pc als vereiste voor een virtual reality-ervaring weg te nemen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk