Facebook verliest voor de eerste keer dagelijkse gebruikers: dit zijn de gevolgen

Facebook verliest voor de eerste keer dagelijkse gebruikers: dit zijn de gevolgen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het sociale netwerk daalt het aantal mensen die dagelijks Facebook gebruiken. In het vierde kwartaal van 2021 had het platform een miljoen minder bezoekers en het aandeel van moederbedrijf Meta maakt nu een duik van 20 procent.

Facebook-gebruik daalt

Steeds minder gebruikers scrollen door hun Facebook-tijdlijn. Voor de eerste keer ziet Facebook het aantal dagelijkse actieve gebruikers dalen, dat meldt Meta in een financieel rapport. De cijfers gaan over het vierde kwartaal van 2021 in vergelijking met het derde kwartaal.

Eén miljoen minder klinkt als een groot aantal, maar niet als je weet dat bijvoorbeeld Instagram en WhatsApp samen 10 miljoen dagelijkse gebruikers hebben gewonnen in dezelfde periode. En toch is de daling van Facebook een opvallende trend, juist omdat het de eerste keer gebeurt.

177 miljard minder waard

Facebook was de afgelopen jaren heel vaak het onderwerp van schandalen. Denk bijvoorbeeld aan de nog recente onthullingen over de bestrijding van nepnieuws en het Cambridge Analytica-schandaal. Facebook heeft daarvoor miljardenboetes betaald, maar zag nooit zijn gebruikersaantallen structureel verminderen.

Dit nieuws in combinatie met tegenvallende financiële resultaten, laat het Meta-aandeel met 20 procent duiken. Daarmee is het bedrijf ook in één klap 177 milljard euro van zijn marktwaarde kwijt. Meta-CEO Mark Zuckerberg lijkt in financieel rapport vooral de aandacht te willen verschuiven van zijn sociale netwerken richting Oculus, dat is de bedrijfstak die virtual reality (VR)-headsets ontwikkelt. Alleen zorgde de Oculus-tak in 2021 wel voor een verlies van 9 miljard euro en een omzet van 2 miljard. Dat is niets vergeleken met de bijdrage van de sociale netwerken van Meta die in een jaar 35 miljard euro opbrengen dankzij advertentie-inkomsten.

Gerelateerde artikelen

Redding van de metaverse?

Als de daling van het aantal Facebook-gebruikers een blijvende trend wordt, dan zal Meta in de eerste plaats moeten reken op een groei van Instagram en WhatsApp. Het bedrijf heeft ook plannen om in te zetten op de zogenaamde 'metaverse', ofwel virtuele werelden die je met een VR-headset kan ontdekken. Toch staat dat project nog steeds in zijn kinderschoenen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Meta? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk