Nieuw schandaal: Facebook verzamelde de e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers

Nieuw schandaal: Facebook verzamelde de e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers

Jiri Truijen

door Jiri Truijen

Laatst geüpdatet

Facebook schandaal

Facebook rolt van het ene schandaal in het andere en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Waar het vorige week nog bleek dat Facebook wachtwoorden slecht beveiligde, moet het sociale netwerk nu toegeven aan Business Insider dat het honderden miljoenen e-mailadressen heeft verzameld zonder toestemming.

Al sinds mei 2016 heeft Facebook de e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers verzameld, nadat zij voor het eerst aanmeldde. Dit zonder de gebruikers hun medeweten en zonder toestemming. Dat speelde Facebook klaar door sommige gebruikers niet alleen hun e-mailadres te vragen, maar ook het wachtwoord van hun e-mailaccount. Dat had het bedrijf nodig om gebruikersaccounts te kunnen verifiëren.

De gebruikers die hun e-mailwachtwoord invoerden kregen echter ook een notificatie dat hun contacten 'geïmporteerd' werden door het netwerk, maar bij een aanpassing van deze functie zou de notificatietekst verwijderd zijn, terwijl het netwerk wel de contacten bleef importeren.

Facebook e-mailaccounts

Honderden miljoenen e-mailadressen

Over hoeveel contacten het nu juist gaat is niet duidelijk, maar het gaat waarschijnlijk over honderden miljoenen e-mailadressen. Of er Nederlandse gebruikers zijn getroffen is ook onbekend. Vermoedelijk werkte de verificatiemethode enkel bij gebruikers van Yandex en GMX en niet bij gebruikers van Gmail en Outlook.

Volgens een verklaring van Facebook gebruikte het bedrijf deze gegevens om vrienden aan te raden, het netwerk uit te breiden en zijn advertentiesysteem te verbeteren. Het was niet de bedoeling om de contacten te uploaden en Facebook belooft de data te vernietigen en de getroffen gebruikers in te lichten. Uiteraard verontschuldigd Facebook zich voor de zoveelste keer.

Gebruik jij nog Facebook? Of heb je het ondertussen al verwijderd? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk