Facebook betaalt tieners om hun privégegevens in te mogen zien

Facebook betaalt tieners om hun privégegevens in te mogen zien

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Facebook Research

De app heet Facebook Research en wordt sinds 2016 aangeboden aan gebruikers tussen de 13 en 35 jaar oud. Gebruikers ontvangen voor het gebruik van deze app maandelijks een cadeaukaart ter waarde van 20 dollar (ongeveer 18 euro). In ruil daarvoor krijgt Facebook inzage in het telefoongebruik en internetverkeer van deze mensen en gebruikt deze data voor marketingdoeleinden, aldus TechCrunch. Facebook Research wordt via via speciale testsoftware aangeboden.

De Research-app installeert certificaten op de telefoon waardoor Facebook e-mailberichten, zoekopdrachten en browse-gegevens van de gebruiker kan inzien. Dit is in strijd met richtlijnen die Apple heeft opgesteld voor ontwikkelaars betreffende het verzamelen van gebruikersgegevens. In 2013 nam Facebook de vpn-app Onavo Protect over en deze app dit feitelijk hetzelfde. Gebruikers werd een veiligere internetverbinding gegarandeerd in ruil voor inzage in het internetgebruik. Apple heeft ervoor gezorgd dat app uit de App Store is gehaald maar de app is nog wel in de Play Store te downloaden.

Reactie Facebook

Facebook heeft inmiddels ook gereageerd op deze aantijgingen. Volgens het sociale netwerk werden gebruikers niet 'bespioneerd'. Deelnemers aan de onderzoeks-app waren volledig op de hoogte van de doeleinden van Facebook Research via een inzichtelijk aanmeldproces en hebben daar zelf toestemming voor gegeven. Volgens Facebook bestond 5 procent van de deelnemers uit tieners die alleen met schriftelijke toestemming van hun ouders mochten meedoen.

Facebook ontkende dat Facebook Research bedoeld was om Onave Protect te vervangen ondanks dat beide apps in hoofdlijnen dezelfde code bevatten.

Facebook heeft desondanks de app voor iOS-gebruikers verwijderd omdat het de voorwaarden van Apple schendt, maar biedt het voor vrijwilligers met een Android-telefoon nog wel aan.

Verbergen

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk