‘Facebook Messenger verzamelt ontzettend veel gegevens van gebruikers’

‘Facebook Messenger verzamelt ontzettend veel gegevens van gebruikers’

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Door de nieuwe privacylabels van Apple in iOS 14 krijgen we te zien dat de berichtendienst Messenger een brede waaier van gegevens verzamelt over zijn gebruikers. Meer dan andere diensten.

Honger naar data

Big data is een erg waardevol product voor techbedrijven. Als een bedrijf erin slaagt om meer informatie via een app te verzamelen dan zijn die gegevens ook extra waardevol voor adverteerders. Apple lag recent in de clinch met Facebook omtrent de manier waarop het bedrijf de privacy van zijn gebruikers niet respecteert met zijn doelgerichte reclame.

De iPhonemaker lanceerde daarop een nieuwe privacylabels in de App Store die gebruikers exact toont welke gegevens een bepaalde app over ze verzamelt, aldus iCulture. De nieuwssite Forbes kon zo verschillende berichtendiensten met elkaar vergelijken en zo werd duidelijk dat Facebook Messenger veruit de meeste gegevens verzamelt. Het varieert van een duik in je contacten tot het verzamelen van je zoekgeschiedenis, financiële gegevens en je locatie.

‘Facebook Messenger verzamelt ontzettend veel gegevens van gebruikers’

Forbes visualiseert de verschillen tussen de berichtendiensten.

Signal is modelstudent

WhatsApp, die andere berichtendienst van Facebook, verzamelt wat minder gegevens en als we kijken naar het doel waarmee WhatsApp data verzamelt, dan merken we dat de dienst geen informatie deelt met adverteerders. Toch doet Apples eigen iMessage-dienst het nog steeds beter en de beste leerling van de klas is de berichten-app Signal. Die app werd ook gesteund door de WhatsApp-oprichter Brian Actron nadat hij bij Facebook de deur achter zich dichtsloeg. Signal wordt verder ook officieel aanbevolen door de Europese Commissie.

Google heeft in de Play Store nog geen uitgebreid mechanisme waarmee je een uitgebreid overzicht kan bekijken van de gegevens die een app verzamelt. Er is alleen een 'Rechten'-knop waarmee je kan bekijken welke rechten een app kan vragen. Nu Apple zijn privacylabels aan iOS 14 heeft toegevoegd, hopen we wel dat Google snel volgt met een vergelijkbare functie, zoals dat wel vaker gaat met nieuwigheden in Android en iOS.

Gerelateerde artikelen

Googles privacylabels

Het invullen van de privacylabels in de App Store is een vereiste voor applicatiemakers die hun apps willen updaten, en dus moet ook Google voor al zijn diensten schetsen op welke manier ze gegevens verzamelen. Het bedrijf kreeg al de kritiek dat het bewust zo lang mogelijk wacht om de privacyregels in te vullen, dat weet iCulture. Een woordvoerder van Google zegt nu dat alle apps deze week van de benodigde informatie worden voorzien.

Wil je niet wachten op zulke privacylabels in de Play Store? Gebruik dan de app Exodus Privacy die zowel inzicht geeft over het gebruik van machtigingen als de manier waarop apps je gegevens tracken. Je kan er hier alles over lezen.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk