Persoonlijke gegevens van 29.000 Facebook-medewerkers gestolen

Persoonlijke gegevens van 29.000 Facebook-medewerkers gestolen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Facebook-datalek

Ditmaal hebben gebruikers weinig last van het datalek; dat is net anders voor medewerkers die hun gegevens in vertrouwen hebben afgestaan aan Facebook, maar niet kunnen vertrouwen op een veilige verwerking van de persoonlijke gegevens. Het nadeel is dat Facebook in eerste opzicht vrij weinig te verwijten valt, het is immers zelf het slachtoffer van diefstal. In plaats van dat de gegevens via een online datalek (op de Facebook-servers) zijn uitgelekt, zijn de gegevens in fysieke vorm gestolen. Om nog onbekende redenen, zijn harde schijven met gegevens van 29.000 medewerkers in de verkeerde handen gevallen.

Harde schijf

Gegevens van de 29.000 medewerkers, stonden nog op de meegenomen schijven

Volgens Bloomberg, zijn de harde schijven gestolen uit de auto van een Facebook-medewerker. Wat de reden was voor de medewerker om deze harde schijven in zijn auto te hebben liggen, is niet bekendgemaakt door de socialmediagigant. Gegevens op de harde schijven, bevatten onder andere bankrekeningnummers, namen van de medewerkers, een deel van de Amerikaanse ‘BSN-nummers’ en details zoals het loon van de Facebook-personeelsleden. Een woordvoerder van Facebook heeft tegenover Bloomberg bevestigd, dat het gaat om medewerkers die in 2018 voor het bedrijf werkten.

Data-onderzoek

Een interne e-mail van Facebook, wijst uit dat de diefstal plaatsvond op 17 november. Vanaf de 20e van november, werd forensisch onderzoek uitgevoerd naar de data die op de schijven stond. Op 29 november werd bekend dat er data van personeelsleden op de harde schijven aanwezig was. Een saillant detail, is dat de gegevens zonder enige vorm van encryptie waren opgeslagen, omdat het ‘niet de bedoeling om de schijven op deze manier te vervoeren’. Bijna twee weken later zijn de medewerkers ingelicht over het datalek. Of Facebook zijn beleid over 'datatransport' aan gaat passen, is onbekend.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk