eBay, Mastercard, Stripe en Visa verlaten Facebook’s Libra-associatie

eBay, Mastercard, Stripe en Visa verlaten Facebook’s Libra-associatie

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Libra Association

Facebook kwam met het idee om een cryptocurrency op te zetten. Daarmee zou het makkelijker zijn om betalingen uit te voeren, waar je ook bent op de wereld. Het bedrijf besloot om de stap met een aantal andere partijen, kracht bij te zetten. Facebook wist uiteindelijk 28 partijen te overtuigen van het doel van Libra – de cryptocurrency. Alle partijen kwamen samen in de Libra Association, al lijkt het er nu toch wel op, dat het zijn benodigde steun voor de cryptomunt langzaamaan verliest. PayPal is de eerste partij die 'weg is gevallen': eBay, Mastercard, Stripe en Visa volgen ditmaal hetzelfde pad.

Beelden van de nieuwe dienst

Opvallend is dat de partijen ervoor kiezen om Libra naast zich neer te leggen, nadat senatoren uit de Verenigde Staten, waarschuwingen hadden verstuurd over de ‘gevolgen’ van het meewerken binnen het Libra platform. Daarin stond dat de bedrijven een hoge mate van controle kunnen verwachten: het gaat daarbij niet alleen om de processen rond Libra, maar de bedrijven zouden over het algemeen meer gecontroleerd worden. Ook werd er in de brief van de senatoren gesproken over het karakter van de cryptocurrency: ‘waarbij er ‘meer ruimte’ zou zijn, voor het ondernemen van criminele activiteiten’.

Toekomst Libra

Nu zowel Mastercard, als Stripe en Visa zijn vertrokken uit Facebook’s Libra Association, zal het in de nabije toekomst moeilijk zijn om de cryptocurrency van de grond te krijgen. Voor Facebook is het namelijk lastiger om een betaalnetwerk op te zetten, iets waar Mastercard, Stripe en Visa juist heel veel ervaring mee hebben. Nu grote betaalproviders zijn vertrokken, blijven vooral partijen als Vodafone, Lyft en 'kapitaalinvesteerders' over binnen de Libra Association. Daarnaast ligt Facebook onder druk: de partij mag de dienst niet lanceren, zonder de nodige problemen eerst op te lossen.

Facebook Libra

Facebook gebruikt in zijn marketing altijd de term 'Calibra'

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft namelijk aangegeven dat er eerst moet worden gefocust op het waarborgen van de privacy van gebruikers, alsook bescherming van consumenten, het voorkomen van witwaspraktijken en het stabiliseren van de waarde van Libra. Voordat de pijnpunten zijn opgelost, zal de munt niet gelanceerd kunnen worden. Ook in Europa is er ‘protest’ tegen de munt. Zowel Frankrijk als Duitsland hebben aangegeven om de munt te willen blokkeren; de Europese landen willen liever ruchtbaarheid geven aan een Europese cryptocurrency.

Reactie Libra

David Marcus, voorzitter van de Libra Association, heeft ook een reactie achtergelaten wat betreft het vertrek van de vier grootmachten. Volgens Marcus hoeft het vertrek van de partijen niet per se als negatief te worden aangezien, al is het op de korte termijn geen ‘geweldig nieuws’ voor Libra. In een reactie op Twitter laat de voorzitter weten dat het voortgang blijft boeken binnen het project, in samenwerking met ‘s werelds ‘grootste’ bedrijven en organisaties met een sociale impact. Hoe alles uit zal werken met een kleiner aantal partners is vooralsnog onbekend: het blijft wel een harde klap.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk