Facebook legt uit hoe het datalek kon ontstaan, zonder spijt

Facebook legt uit hoe het datalek kon ontstaan, zonder spijt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Facebook geeft meer uitleg over het recente gegevenslek waarbij de telefoonnummers en andere gegevens van 500 miljoen accounts openbaar zijn gemaakt. Facebook is niet van plan om de gebruikers van de betrokken profielen erover te informeren en er komen ook geen excuses van het bedrijf.

Facebook-datalek

Vorig weekend raakte bekend dat de gegevens van 533 miljoen Facebook-gebruikers wereldwijd zijn gelekt. Het ging om telefoonnummers, de woonplaats, volledige namen en geboortedatum. Hoewel het geen wachtwoorden zijn, blijft het gevoelige informatie die normaal niet gewijzigd wordt. Facebook geeft een woordje uitleg en stelt dat het niet om een hackingaanval gaat maar wel om een schending van zijn gebruiksvoorwaarden.

Het nieuws werd oorspronkelijk gebracht door Business Insider nadat de nieuwssite te horen kreeg over de bewuste databank met gegevens van Facebook-gebruikers. Facebook stelt nu dat de feiten al in september 2019 plaatsvonden, en intussen werkt de methode die door kwaadwilligen gebruikt werd niet meer. Facebook zegt ook niet dat het gebruikers die slachtoffer werden van de aanval daarvan op de hoogte zal brengen. Gelukkig kan je wel zelf controleren of jouw gegevens op straat staan via deze weg.

Facebook legt uit hoe het datalek kon ontstaan, zonder spijt

Geen excuses

Het bedrijf van CEO mark Zuckerberg maakt verder duidelijk dat er geen hacking bij te pas kwam, maar dat het daarentegen om een scraping methode ging. Dat is een techniek waarbij je een grote hoeveelheid gegevens snel van het internet verzameld. De aanvallers hebben in feite een telefoonboek gebruikt om dan met die nummers aan Facebook te vragen of ze nog vrienden op de website hebben. Zo stroomden de gegevens binnen.

Gerelateerde artikelen

Het gaat dus volgens Facebook om mensen die misbruik hebben gemaakt van een feature en de gebruiksvoorwaarden van het platform hebben geschonden. Daarmee lijkt het bedrijf vooral de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven, en zo kaatst het indirect de bal terug naar Facebook-gebruikers zelf. Het bedrijf verontschuldigde zich ook niet in zijn verklaring.

Facebook

Facebook

Facebook is een Amerikaanse online sociale-mediadienst dat onderdeel is van Meta. Facebook voor Android geeft je bijna alle desktop-mogelijkheden op je smartpho ..

Afbeelding: "Mark Zuckerberg", jdlasica, CC BY 2.0

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk