'Facebook gebruikte data van gratis vpn-app om WhatsApp te kopen'

'Facebook gebruikte data van gratis vpn-app om WhatsApp te kopen'

Spieken bij gebruikers

In 2013 kocht Facebook de app Onavo Protect, een gratis vpn-app en data manager in één. Wat veel gebruikers van deze gratis app misschien niet weten is dat in in de gebruiksovereenkomst staat dat Onavo de gegevens van gebruikers mag verzamelen, analyseren en doorverkopen. Op basis van deze data heeft Facebook WhatsApp overgenomen, meldt The Wall Street Journal.

Inmiddels staat de teller van het aantal downloads van deze app op 10 tot 50 miljoen keer. Dan hebben we nog niet de iOS-variant van deze app meegenomen.

De overname van de app verschafte Facebook uiteraard toegang tot deze data. Hiermee kregen ze inzicht in welke apps er werden gebruikt, welke sites er werden bezocht, en waarvoor gebruikers hun internetverbinding (streamen of videobellen) gebruikten. Dit alles is mogelijk omdat het een vpn-app betreft. Het internetverkeer dat via de app verloopt, komt namelijk langs de servers van Onavo.

WhatsApp en Houseparty

Toen Facebook in de data de naam WhatsApp veelvuldig zal terugkomen, besloot het sociale netwerk de messenger over te nemen. Dit stelt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Met deze overname was een bedrag van 16 miljard dollar gemoeid. Daarnaast zou Facebook op basis van de Onavo-data concurrent Houseparty voor willen zijn, door Facebook Live met live video streamen in hun app te implementeren.

Facebook heeft ook Instagram en vr-bedrijf Oculus overgenomen. Wanneer een overnamemogelijkheid er niet in zit, kopieert het anderen. Zo zien we een Snapchat-kopie in Instagram Stories terug, en heeft het vandaag YouTube-kloon, Watch, aangekondigd.

Tip: installeer geen gratis vpn-apps en neem de voorwaarden bij betaalde vpn-apps goed door.

Bron: The Wall Street Journal Via: RTL Z

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties