Facebook krijgt recordboete van 5 miljard dollar vanwege privacyschandalen

Facebook krijgt recordboete van 5 miljard dollar vanwege privacyschandalen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Recordboetes voor Facebook

Facebook heeft van de Amerikaanse bedrijvenwaakhond FTC heeft een recordboete van omgerekend 4,5 miljard euro opgelegd gekregen. Dit is de hoogste boete die de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) ooit heeft uitgedeeld. Naast het betalen van deze boete zal Facebook ook moeten gaan werken aan het verbeteren van de privacy van zijn gebruikers.

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft onderzoek gedaan naar het schandaal waarbij het data-analytisch bedrijf Cambridge Analytics met via Facebook verkregen accounts heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. De data van 87 miljoen Facebook-gebruikers zou zijn ingezet tijdens de werkzaamheden voor de Trump-campagne in 2016.

Dollar

De voormalige topman van Cambridge Analytica heeft tevens een schikking met de FTC getroffen. Het bedrijf zal alle verzamelde gegevens, voor zover aanwezig, moeten vernietigen.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Facebook ook een boete opgelegd omdat het sociale netwerk omdat het investeerders heeft misleid over de financiële risico's van de privacyschandalen. De boete bedraagt 100 miljoen euro.

Privacy gebruikers verbeteren

Facebook moet als onderdeel van de schikking een onafhankelijk privacycommissie optuigen die zich vooral gaat bezighouden met de privacy van gebruikers. Mark Zuckerberg zal geen zeggenschap over deze commissie hebben.

Daarnaast wordt Facebook verplicht om beter te controleren welke gegevens van Facebook apps van derden mogen gebruiken en moet wachtwoorden van gebruikers beter beschermen.

Apps verwijderen Facebook

Uitleg Facebook

Facebook heeft al uitleg gegeven omtrent de maatregelen die het bedrijf gaat geven naar aanleiding van de schikking. Mark Zuckerberg zegt in een verklaring: "We gaan belangrijke veranderingen aanbrengen in de wijze waarop we onze producten maken en de manier waarop dit bedrijf wordt aangestuurd."

Facebook privacy FTC

Facebook heeft al rekening gehouden met deze boetes en hiervoor 3 miljard dollar op een aparte rekening gezet. Het bedrijf zal daar nu nog eens 2 miljard bij neer moeten leggen. In 2018 realiseerde Facebook 55,8 miljard dollar omzet en 22,1 miljard dollar winst. Deze boete zal dus geen grote impact hebben op de cijfers.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk