Facebook verwacht boete tot 5 miljard dollar voor Cambridge Analytica-schandaal

Facebook verwacht boete tot 5 miljard dollar voor Cambridge Analytica-schandaal

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Boete voor Facebook

Facebook heeft in een mededeling bij zijn eerste kwartaalcijfers voor 2019 gemeld aan zijn aandeelhouders dat het bedrijf rekening houdt met een boete tussen 3 en 5 miljard dollar als gevolg van het privacyschandaal rond het data-analysebedrijf Cambridge Analytica. De boete zal afkomstig zijn van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FCC). Het bedrijf heeft nu alvast 3 miljard dollar vrijgemaakt, dat is zo'n 6 procent van zijn totale kapitaal, dat meldt The Verge.

Ondertussen stapelden nieuwe schandalen zich op in de afgelopen maanden, waaronder nog recent rond het verzamelen van e-mailadressen en de gevolgen voor het deactiveren van accounts. Facebook heeft nu dus een geschatte som vrijgemaakt, maar het stelt ook dat het nog steeds niet zeker is wat het resultaat zal zijn van de zaak die door de FCC wordt onderzocht. De boete heeft een impact op de verwachte winst van het komende kwartaal.

Een screenshot over de beursresultaten van Facebook

Het nieuws over de verwachte boete had geen negatief effect op de laatste beurskoers van het bedrijf

Facebook groeit

Toch toont Facebook ook cijfers die een groei impliceren. Hoewel het sociale netwerk minder goed scoort in Nederland dan voordien, blijft het wereldwijd wel groeien. Ten opzichte van een jaar eerder spenderen 8 procent meer mensen elke dag tijd op Facebook, en diezelfde groei is terug te vinden bij de hoeveelheid maandelijkse gebruikers. "Zo'n 2,7 miljard mensen gebruiken Facebook, WhatsApp, Instagram of Messenger elke maand", zo luidt een verklaring van Facebook. "Gemiddeld 2,1 miljard mensen gebruiken dagelijks één van onze diensten."

Verder stelt Facebook in zijn rapport dat het ook zijn werknemersaantallen met 36 procent verhoogd heeft vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Er werken u 37.800 mensen voor het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg. Daarmee gingen ook de kosten voor administratie stevig de hoogte in, want een uitgave van iets minder dan 800 miljoen dollar is nu gegroeid tot 4 miljard dollar.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk