Versie- en beveiligingsupdates: dit is de strategie van elk merk

Versie- en beveiligingsupdates: dit is de strategie van elk merk

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Updatestrategie

Twee jaar geleden hebben we voor het eerst een e-mail gestuurd naar alle in Nederland gevestigde smartphonemerken. In die e-mail hebben we gevraagd om een verklaring betreffende de strategie van het merk op het gebied van versie- en beveiligingsupdates. In 2020 is er heel wat veranderd in het smartphonelandschap met merken die verdwenen samen met opkomende fabrikanten, en daarom hebben we dit overzicht bijgewerkt. We hebben de volgende vragen gesteld aan de vertegenwoordigers van de merken:

Androidworld nam enkel contact op met de grootste merken van consumententelefoons die toestellen uitbrengen die ook officieel in de Nederlandse winkels te koop zijn.

Het belang van updates

Versie-updates verzekeren smartphonegebruikers ervan dat ze altijd met de laatste functies van Android aan de slag kunnen. Meestal garanderen fabrikanten twee versie-updates van Android voor telefoons uit het hogere- en middensegment, en één update voor voordeligere toestellen. Al merken we in de praktijk ook dat sommige telefoons helemaal geen enkele update krijgen. In dit artikel proberen we te achterhalen welke merken die updates wel of niet garanderen.

Algemeen beeld

Nog belangrijker dan versie-updates zijn beveiligingsupdates. Google brengt maandelijks patches uit waarmee het lekken dicht die er zijn ontdekt in het Android-besturingssysteem. Vervolgens is het aan de fabrikant van je telefoon om die update ook uit te rollen naar de gebruikers. Doorgaans krijgen de duurdere vlaggenschepen maandelijks beveiligingspatches voor twee jaar, terwijl midrange-telefoons en goedkopere toestellen doorgaans tweemaandelijks of per kwartaal van updates worden voorzien.

Een belangrijke uitzondering zijn telefoons met het Android One-label. Zij worden drie jaar lang van beveiligingsupdates voorzien en krijgen minimaal twee versie-updates.

Duidelijke verschillen

We merkten grote verschillen op omtrent het beleid van de verschillende merken die in Nederland actief zijn. Sommige merken - veelal de grotere - hebben direct een uitgebreid antwoord klaar op onze vraag terwijl we bij andere fabrikanten weken moesten wachten. Sommige fabrikanten hebben een duidelijke updatestructuur voor elke reeks terwijl andere merken geen duidelijke lijn hebben in hun updatestrategie. Zij maken die strategie per toestel afzonderlijk bekend.

Hieronder vind je de antwoorden van de verschillende merken die we hebben benaderd. We plaatsen wanneer mogelijk de integrale verklaringen die we hebben ontvangen van de fabrikanten. In dat geval kan je ze tussen dubbele aanhalingstekens lezen.

Verklaringen van de smartphonemerken

1. Alcatel

"In lijn met Googles updatebeleid, geven wij het gehele smartphoneportfolio van Alcatel minimaal één keer per kwartaal een beveiligingsupdate, gedurende 2 jaar na introductie. Over Android versie-updates doen wij geen uitspraken."

undefined

undefined

2. HTC

We wachten momenteel nog op een verklaring van HTC.

undefined

undefined

3. Huawei

"Huawei doet er alles aan om ervoor te zorgen dat consumentenapparaten worden bijgewerkt met de nieuwste versie van Android. Om systeembeveiliging te garanderen, ontvangt uw smartphone updates van beveiligingspatches volgens de volgende richtlijnen:

"Let op: dit is een minimale richtlijn. Huawei zal beveiligingspatches zoveel mogelijk blijven bijwerken na de eerste periode van twee jaar."

"Huawei geeft hier informatie over de bijbehorende updates van de beveiligingspatches."

"Hoe vaak worden updates van functies en updates voor het oplossen van bugs uitgegeven?"

"Huawei brengt van tijd tot tijd updates uit om functies toe te voegen of bugs te verhelpen wanneer dat nodig is. Deze updates worden niet met vaste regelmaat gelanceerd, omdat de release ervan afhankelijk is van nieuwe functie toevoegingen of bugs die worden ontdekt. De bijgewerkte functies en problemen worden gedocumenteerd in het versie-updatelogboek, dat u in het volgende menu op het apparaat kunt vinden: Instellingen >> Systeem & updates >> Software-update"

"Let op: Menu kan variëren voor verschillende apparaten"

"Blijft de EMUI van mijn apparaat ook bijgewerkt?"

"Na de release van een nieuwe versie van EMUI komen geselecteerde Huawei-apparaten in aanmerking voor een update. De apparaten die in aanmerking komen en de bijbehorende update-informatie worden als eerst op de volgende website en social media kanalen aangekondigd. Ook in de Nederlandse informatiekanalen plaatsen we hier updates over."

"Als mijn apparaat in aanmerking komt voor software-updates, hoe snel kan ik het dan krijgen?"

"Zodra een software-update beschikbaar is en de strenge kwaliteitstests van Huawei heeft doorstaan, zullen we deze zo snel mogelijk uitrollen. Hoe lang dat precies duurt, hangt af van verschillende factoren, zoals de urgentie van de update, de complexiteit van de update, de betrokken apparaten en het aantal apparaten dat een update nodig heeft. Bovendien worden prioriteiten gesteld op basis van het marktsegment en het aantal apparaten dat van een bepaald model is verkocht. De apparaten die door de grootste groep mensen worden gebruikt, ontvangen bijvoorbeeld eerder een update."

Huawei Logo

4. LG

"Alle informatie over het updatebeleid van LG kun je vinden op deze pagina."

"Beveiligingsupdates voor smartphones zijn een belangrijk onderdeel van het gehele software update proces voor dit soort toestellen. Daarom garanderen we dat smartphones voorzien worden van beveiligingsupdates gedurende een periode van 2 jaar na lancering in Europa. De frequentie hangt af van de serie van het aangekochte model:

"Op de pagina vind je ook de Europese lanceerdata van de toestellen, zodat duidelijk is tot wanneer de betreffende toestellen worden voorzien van een update en van ondersteuning."

"Dit wil niet automatisch zeggen dat het proces van updates stopt na 2 jaar, indien nodig en mogelijk blijven we in beveiligingsupdates voorzien na een periode van 2 jaar. Echter, hoe lang deze extra periode zal duren hangt af van hardwarecomponenten van de verschillende smartphones."

"Met betrekking tot OS (besturingssysteem) upgrades voor je smartphone wordt dit per toestel en per OS versie bepaald."

LG Logo

5. Motorola

"Steeds meer, essentiële apps kunnen via de Play Store worden bijgewerkt - en snel. Bij Motorola geven we tijdige updates aan de apps die het belangrijkst zijn voor consumenten, zoals de camera, UI, Moto Experiences en berichten-apps. Google en Motorola zijn van plan de apps die door Play Store kunnen worden bijgewerkt, uit te breiden. Hierdoor kunnen we veel sneller reageren dan een jaarlijkse upgrade van het besturingssysteem. Bovendien controleert Motorola deze apps voortdurend op gebruikersfeedback en sterbeoordelingen om snel problemen op te lossen."

Beeld van de update

6. Nokia

HMD Global biedt de garantie gedurende drie jaar maandelijkse beveiligingsupdates en gedurende twee jaar software-updates uit te brengen.

"Het is ons uitgangspunt om betrouwbare smartphones in de markt te zetten die voor langere tijd en veilig gebruikt kunnen worden. Software- en beveiligingsupdates zijn daarbij een belangrijke ‘essential’, omdat smartphones tegenwoordig gebruikt worden voor bijvoorbeeld werkgerelateerde doeleinden en privacygevoelige banktransacties. Ons updatebeleid is transparant, zoals te zien is in de openbare Nokia Smartphone Maintenance Release Summary, en snel", vertelt Stefan De Clerck, General Manager Benelux bij HMD Global.

Nokia logo

7. OnePlus

"Er verandert veel bij ons, maar één ding is hetzelfde gebleven en dat is ons updatebeleid. In principe hoef je dus alleen maar ons nieuwe logo te gebruiken en het artikel is up to date. Ik heb voor het gemak ons nieuwe logo toegevoegd in de bijlage."

OnePlus verwijst naar dit bericht op het forum:

Bovenstaand schema vertelt ons dat OnePlus twee jaar lang nieuwe versies zal uitbrengen en elke twee maanden een veiligheidsupdate. Na deze twee jaar zal OnePlus het toestel nog een jaar lang elke twee maanden van een veiligheidsupdate voorzien. In principe volgt OnePlus bijna hetzelfde programma als Android One.

8. OPPO

"ColorOS is OPPO’s eigen besturingssysteem gebaseerd op Android met een aangepaste skin en functies voor OPPO-gebruikers. OPPO werkt nauw samen met Google om te garanderen dat ColorOS elk jaar de nieuwste Android-versie bijhoudt. Daarnaast bestaan er licht-afwijkende versies, zoals ColorOS 7.1, die worden aangeboden afhankelijk van de productstrategie."

"OPPO’s algemene software-updatebeleid is om ten minste twee nieuwe Android-versies per apparaat te garanderen. Bijvoorbeeld: als er een toestel binnen de OPPO Find-, Reno of A-serie wordt gelanceerd met Android 10, zal OPPO deze uiteindelijk minstens updaten naar Android 12. Voor de OPPO Find X- en Reno-serie updaten we de beveiligingspatch eenmaal per maand. Voor andere modellen, waaronder de R-, F-, K- en A-serie, zal de update eens per 3 maanden worden aangeboden."

beeld van het logo

9. Samsung

"Alle informatie over onze software-updates vind je op deze website. Voor het gemak, heb ik het ook hieronder voor je gezet."

"Wij vinden de veiligheid van onze mobiele telefoons heel belangrijk. Wij garanderen consumenten daarom dat wij onze smartphones ten minste twee jaar vanaf de productintroductie in Nederland met software-updates ondersteunen. Wij hebben hier hard aan gewerkt en zijn één van de weinigen in de markt die deze belofte doen. Dit betekent echter niet dat we na twee jaar stoppen met de ondersteuning van onze toestellen. Wij gaan daar zolang mogelijk mee door. Zo hebben de Galaxy S7 en S7 Edge uit 2016 een software-update ontvangen in januari 2020. De Galaxy J7 en J3 uit 2017 hebben respectievelijk in mei 2020 en juni 2020 een software-update ontvangen. Hoelang wij deze ondersteuning kunnen bieden, hangt echter af van verschillende factoren, zoals de specificaties van het toestel. Daarnaast kan het zijn dat leveranciers van bepaalde software- of hardwarecomponenten van jouw toestel niet meer de ondersteuning bieden die nodig is om een update te realiseren."

"Om onze smartphones zo goed mogelijk te beveiligen, bieden wij niet alleen updates aan. In alle Samsung smartphones die op dit moment in Nederland te koop zijn, is het mobiele beveiligingsplatform Samsung KNOX in de hardware ingebouwd. Dankzij KNOX kan de gebruiker een Veilige Map (Secure Folder) aanmaken die extra beveiligd is. Ook zijn de gegevens in het persoonlijke Samsung-account en functies zoals S-Health extra beveiligd. Het KNOX-platform zorgt ervoor dat de smartphone continu in de gaten houdt of de smartphone veilig is. Zo checkt de smartphone automatisch bij het opstarten of het niet “geroot” is of dat er software is toegevoegd die niet door Samsung is goedgekeurd. Als dat het geval is, sluit de smartphone automatisch de toegang af tot bijvoorbeeld de Veilige Map en de S-Health-data."

"Ook bevatten al onze smartphones die we op dit moment in Nederland verkopen standaard een McAfee-virusscanner. Bij ingebruikname hoeft de gebruiker deze virusscanner alleen maar te activeren. Hiervoor ga je naar: Instellingen > Apparaatonderhoud > Apparaatbeveiliging."

"Daarnaast houdt het Security Team van Samsung zich dagelijks bezig met het veiliger maken van onze producten. Het Security Team zoekt onder andere naar kwetsbaarheden in Android, definieert deze kwetsbaarheden en rapporteert deze aan Google. Met deze aanpak wil Samsung ervoor zorgen dat niet alleen haar eigen smartphones, maar ook het Android-ecosysteem steeds veiliger wordt."

"Tot slot geven wij tips aan gebruikers om de online veiligheid verder te vergroten. Zo raden wij aan om sterke wachtwoorden te gebruiken, geen gebruik te maken van openbare wifi-netwerken en voorzichtig te zijn met het klinken op links van onbekende afzenders."

Beeld van het logo

10. Sony

Vanuit Sony Europa kregen we de volgende Engelstalige verklaring. De link in de tekst moet meer duidelijkheid bieden over het actuele updatebeleid.

"Sony Mobile is providing regular and timely security upgrades. While phones cannot be upgraded indefinitely, we provide security upgrades within the industry standard on our devices, depending on regions and carriers. The link here provides further information and a list of devices currently receiving updates."

Sony logo

11. Xiaomi

"The updates cycles of different Xiaomi devices are in accordance with our agreements with Google and comply with corresponding policies."

Geen antwoord

Xiaomi en HTC hebben meer dan twee weken nadat we hen de vraag hadden gesteld nog geen verklaring voor ons voorzien. We werken dit artikel bij zodra we alsnog antwoord hebben ontvangen. Wat denk jij van het updatebeleid van de verschillende merken? Welke strategie spreekt jou het meeste aan? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Originele publicatiedatum: 1 augustus 2018 / Geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd: 17 juli 2020

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk