‘Nieuwe Exynos-chipset is sneller dan de aanstaande Snapdragon 875’

‘Nieuwe Exynos-chipset is sneller dan de aanstaande Snapdragon 875’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Exynos versus Snapdragon

Dat gebruikers niet tevreden zijn over Samsungs keuze om Europese exemplaren van zijn high-end telefoons te voorzien van Exynos-chipsets, blijft niet ongeweten. Eerder dit jaar werd een petitie de ether in geslingerd door gebruikers die ontevreden waren over de prestaties en het batterijverbruik van Exynos-chips. JerryRigEverything nam recent de proef op de som met zijn Galaxy Note 20 Ultra-toestellen: in alle gevallen leverde de Snapdragon-chipset betere prestaties.

Samsung heeft later gereageerd op de petitie en stelt dat de Exynos-chipsets net zo snel en efficiënt zijn als de Qualcomm Snapdragon-tegenhangers. Het bedrijf geeft ook geen krimp en blijft de Exynos chipsets gebruiken in zijn Europese telefoons. Er lijkt licht aan het eind van de tunnel te zijn. Aan het einde van de tunnel zijn er geen Snapdragon-chipsets, maar wel snellere Exynos 1000-chips.

Foto van de Samsung Galaxy S20 Ultra

De Samsung Galaxy S20 (Ultra) in Europa gebruikt een Exynos-chipset

Volgens een Koreaanse forumgebruiker presteert de Exynos 1000 beter dan de Snapdragon 875 van Qualcomm. Om deze conclusie te ondersteunen, zijn Geekbench-benchmarkscores geplaatst. Neem deze scores alvast met de nodige korrels zout. Er zijn namelijk geen bevestigende afbeeldingen voor deze scores geüpload. Daarmee is het onmogelijk om de scores te verifiëren.

Galaxy S21 en Mi 11

Voor de benchmarks zouden drie toestellen zijn gebruikt. Twee Samsung Galaxy S21-exemplaren, elk met een andere chipset - de een bevatte een Exynos 1000-chipset, de ander een Snapdragon 875. Er werd eveneens getest op de Xiaomi Mi 11, die Qualcomms Snapdragon 875-chipset zou bevatten. Scores van de Snapdragon 875 zouden uitkomen op 1.159 (single core) en 4.090 (multi core) op de Galaxy S21, en 1.102 (single core) en 4.113 (multi core) voor de Xiaomi Mi 11.

Foto van de Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Samsungs Note 20 (Ultra) gebruikt eveneens dezelfde Exynos 990

Met de Exynos 1000-chipset in de Samsung Galaxy S21 worden single core-prestaties opgelijst van 1.302 punten en multi core-scores van 4.250. Let wel, het gaat hier om preproductie-exemplaren die Samsung gebruikt om hardware te testen. Meestal wijzigen scores, in positieve zin, zodra software in zijn finale staat is toegekomen. Met nog bijna zes maanden te gaan tot de lancering van de S21, is het met zekerheid te stellen dat de software nog niet is afgerond.

ARM Cortex X1-core

Over het ontwerp van de chips zijn vooralsnog weinig details bekend. Recent lekte uit dat Qualcomm zijn high-end chips in ieder geval zal laten fabriceren door Samsung, op zijn 5nm-procedé. Daarmee is de chip weer iets zuiniger en sneller dan bestaande 7nm-chipsets. Daarbuiten zullen Samsung en Exynos de ARM Cortex-A78 en X1-rekenkernen gebruiken, waarbij de X1 zal dienen voor de taken die veel rekenkracht vereisten.

Als we de benchmarks kunnen gebruiken als richtlijn, dan zal Samsung het komende jaar Qualcomm voorbijstreven als het op rauwe prestaties aankomt. Gezien we in zo’n vroeg stadium zitten, kunnen we echter niet vaststellen of dit daadwerkelijk zo zal zijn ten tijde van de onthulling. Denk jij dat we in 2021 gaan zien dat Exynos-chipsets (eindelijk) sneller – of net zo snel – zijn? Laat het ons weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk