Huawei-crisis
De afgelopen maanden heeft Huawei te maken gekregen met een crisis als gevolg van het handelsverbod dat de Verenigde Staten heeft opgelegd aan Amerikaanse bedrijven waardoor zij geen, of beperkte handel mogen verrichten met de Chinese gigant. Het handelsverbod geldt zowel voor hardware zoals onderdelen voor telefoons of netwerkapparatuur als het aanleveren van software. Enkel wanneer Huawei de middelen gebruikt om zijn klanten ondersteuning te bieden voor zijn huidige producten en diensten mag er handel gedreven worden.
[readmore articles="200352"]
Inzetten op Android
Walter Ji, het hoofd van consumer business bij de West-Europese tak van Huawei benadrukt dat er geen gevolgen zijn voor de huidige telefoons die het merk verkoopt. "Wij zijn een merk met een aantal idealen waaronder: open samenwerking en innovatie. Het is ons doel om telkens in het belang van de consument te handelen en onze nieuwe innovaties te introduceren. Wij blijven ons aan die belangrijke waarden houden en daar zal niet aan veranderen. Huawei blijft in de eerste plaats kiezen voor het Android-ecosysteem", dat zegt de Huawei-topman.
Een beeld van Walter Ji, de West-Europese topman, dat Huawei vorig jaar op Twitter deelde
Walter Ji herhaalt daarmee wat het merk eerder zei op zijn webpagina die het merk vorige week lanceerde waarbij het bedrijf een einde wil maken aan tien geruchten. 17 Huawei-toestellen krijgen de update naar Android Q. Als we hem vragen of het bedrijf dezelfde garanties kan geven voor volgende versies van Android, Android R bijvoorbeeld, dan blijkt dat hij die belofte niet kan maken. "Wij kijken telkens naar wat de beste ervaring is voor onze klanten, en dat is in onze ogen het Android-besturingssysteem."
Huawei's 'plan B'
De afgelopen weken zijn er wel meerdere geruchten verschenen over voorbereidingen die Huawei lijkt te maken voor een 'plan B', in het geval dat het merk toch in de toekomst geen gebruik kan maken van het Android-besturingssysteem. Huawei-oprichter Ren Zhengfei sprak er al over met het Duitse Die Welt. Het merk zou volgens de geruchten werken aan een besturingssysteem genaamd Hongmeng - genaamd Ark OS in het Westen - dat gebaseerd is op de open-source-versie van Android. Topman Walter Ji wilde niets bevestigen over die ontwikkelingen.
[readmore articles="200292"]
Beeld van het Europese handelsmerk 'Ark OS' dat Huawei liet vastleggen
Aan de andere kant zagen we Huawei ook een samenwerking aangaan met het Portugese Aptoide om mogelijk aan een alternatief te werken voor de Google Play Store. Huawei stimuleerde ook ontwikkelaars om apps te maken voor zijn huidige AppGallery en ook de Ark Compiler werd recent beschikbaar voor ontwikkelaars. Al die zaken lijken duidelijke aanwijzingen dat Huawei achter de schermen aan zijn plan B verder werkt, maar dat ontkent Walter Ji. Volgens hem gaat het om toeval en zet Huawei enkel het beleid verder zoals het dat de afgelopen jaren deed.
"De afgelopen drie jaar proberen we zo veel mogelijk in te zetten op samenwerking. Een voorbeeld is onze Mate 10 die de eerste telefoon was met een chipset die een Neural Processing Unit had voor artificiële intelligentie. Die ontwikkeling was alleen maar mogelijk dankzij open-source API's. Samenwerking hebben we altijd voorop gesteld."
Niet voorbereid?
Ren Zhengfei verklaarde ook dat Huawei niet helemaal goed voorbereid was op de gebeurtenissen. "We hadden voorbereidingen getroffen, en nu kan je ons vergelijken met een beschadigd vliegtuig. We hebben enkel de motor en de brandstoftank beschermd, maar we zijn er niet in geslaagd om andere delen te beschermen."
[readmore articles="200157"]
Een recente verklaring die Huawei naar buiten bracht op sociale media
We vroegen aan Walter Ji of Huawei kansen heeft gemist om zich beter voor te bereiden. "Dat is heel moeilijk, want niemand had verwacht dat we te maken zouden hebben met een aanval van zo'n omvang", antwoord de topman. Huawei had niet naar eigen zeggen niet kunnen voorspellen dat een wereldmacht zoals de Verenigde Staten dergelijke maatregelen tegen het bedrijf zou nemen.
"Positieve wending in verkoopcijfers"
Onlangs raakte bekend uit een interview met Huawei-oprichter Ren Zhengfei dat het bedrijf te maken kreeg met een enorme daling in verkoop van 40 tot 60 procent, en het bedrijf zou daardoor de komende twee jaar een verlaging in omzet verwachten van 30 miljard dollar. "Die cijfers waar onze oprichter het over had wat betreft de daling in verkoop, gingen over de periode direct nadat het nieuws bekend raakte. Ondertussen merken wij een heel andere wending op en zijn er weer positieve resultaten. Het is duidelijk dat onze klanten weer vertrouwen hebben gekregen in ons bedrijf", zegt Walter Ji. De West-Europese topman gaf daarbij geen cijfers over de recente verkoop van toestellen. Huawei heeft onlangs zijn doel, om dit jaar de grootste smartphonefabrikant ter wereld te worden, uitgesteld.
Walter Ji wil benadrukken dat het bedrijf met het oog op de toekomst ook heel onafhankelijk is van andere bedrijven. "We maken bijvoorbeeld onze chipsets, zoals de Kirin 980, zelf. Binnenkort komt er een opvolger. We gebruiken daarvoor een eigen ontwerp en dat speelt in ons voordeel", vindt de man.
[readmore articles="199785"]
Een recente poll van Androidworld toont aan dat de Huawei-crisis een groot effect heeft op het koopgedrag van onze lezers
Mazen in de wet
Anderzijds gebruiken bedrijven die handel doen met Huawei momenteel een achterpoortje in de wetgeving om alsnog hun handel met Huawei te blijven verderzetten, dat raakte gisteren bekend. Als een technologie voor minder dan 25 procent afkomstig is tot uit de Verenigde Staten, kan hij verhandeld worden, dat wordt de 'Minimis-regel' genoemd. "Zelfs wanneer een onderneming haar hoofdkantoor in de VS heeft, kan het via buitenlandse dochtermaatschappijen technologie aanmerken als 'buitenlands'", dat zei Steven Fox, analist van Cross Research tegen Bloomberg.
Huawei reageert positief op die ontwikkeling. "Je zou het een achterpoortje kunnen noemen, maar in feite is het volledig legaal als bedrijven hier gebruik van maken", dat stelt Winston Eavis, de director of communications voor Huawei in West-Europa. "Het is natuurlijk iets dat Huawei alleen maar helpt", besluit Eavis.
De kracht van het merk 'Huawei'
Onlangs sprak Androidworld met professor Tom Evens van de Universiteit Gent over de kracht van het merk 'Huawei'. Even is van mening dat Huawei in West-Europa een minder sterk merk is dan Samsung of Apple en dat het hierdoor extra hard lijdt onder de crisis. "Huawei is over het algemeen geen love brand, want de meeste mensen kopen zo'n toestel gewoon omdat ze een sterke prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Als je dat vergelijkt met de loyaliteit die Apple-gebruikers hebben, dat is bijna iets sektarisch. Als met Apple iets dergelijks zou gebeuren, dan zouden fans en gebruikers zich meteen achter het bedrijf scharen, maar bij Huawei kunnen klanten de naam al amper uitspreken", dat maakt Tom Evens duidelijk.
[readmore articles="199843"]
Professor Tom Evens van de Universiteit Gent
Huawei-topman Walter Ji is het niet eens met de analyse van Evens dat Huawei een minder sterk en populair merk is dan zijn grootste concurrenten. "Ik ben het daarmee oneens en wij krijgen een heel ander signaal. Natuurlijk heeft elk bedrijf wel zijn eigen stijl van communicatie, maar wij lanceren onder andere campagnes op sociale media met de hashtag 'Lovehuawei', en we stellen vast dat die filmpjes in Nederland en in andere markten enorm veel bekeken en geliket worden. Wij zij trots op de steun die we krijgen."
Garanties geven
De regering-Trump luidde het handelsverbod tegen Huawei in omdat de VS het bedrijf beschuldigt van spionage namens de Chinese overheid. Al heeft de Verenigde Staten hiervoor nog geen bewijzen publiekelijk gemaakt. In België wil Huawei een contract ondertekenen met de overheid en de telecomproviders waarin het de garanties geeft dat Huawei geen spionage zal uitoefenen met behulp van zijn netwerkapparatuur. Als Walter Ji gevraagd wordt of het bedrijf zo'n contract ook met Nederland zou willen ondertekenen reageert hij positief. "Natuurlijk willen we dat doen", zegt hij voluit.
[readmore articles="198781"]
De Huawei P30 Pro, het laatste vlaggenschip van het bedrijf
Al is de vraag of met zulke garanties het bedrijf wel het nodige vertrouwen kan geven aan overheden. Androidworld zag onlangs dat in Nederland de kwestie met Huawei voor veel onrust zorgt in de politiek en bij de telecomproviders. Nederland voert onderzoek naar de betrouwbaarheid van Huawei als partner met het oog op de uitrol van 5G-netwerken in ons land. We zagen daarbij KPN alvast kiezen voor een Westerse partner voor de ontwikkeling van zijn 5G-netwerk.
Uitstel Mate X
Eind dit jaar verwachten we ook een nieuwe high-end chipset van het bedrijf en de lancering van een nieuw vlaggenschip, de Huawei Mate 30, maar tegelijk wachten we ook nog op de lancering van de eerste foldable van Huawei. Onze Androidworld België-redactie kreeg recent te horen dat het apparaat voorlopig nog geen intrede maakt in België, ook omdat het land nog geen 5G-netwerk heeft.
Volgens Walter Ji is er geen verband tussen het uitstel en het verbod op handel met Amerika. "Een echt uitstel kan je het niet noemen, want wij zien het eerder als een kans om het toestel nog verder te verbeteren, maar over de beschikbaarheid in Nederland kunnen we voorlopig nog niets vertellen", dat zegt de topman. In Nederland zullen we volgend jaar pas de eerste 5G-netwerken zien, want onder meer T-Mobile wil tegen dan een landelijk dekkend 5G-netwerk hebben. Al zou die uitrol nog wel vertraging kunnen oplopen. Het valt dus nog af te wachten of de vouwbare telefoon naar ons land komt.
[readmore articles="200177"]
De Mate X is de eerste vouwbare telefoon van het bedrijf
Huawei's toekomst
De komende maanden zullen we pas echt een balans kunnen maken van de gevolgen die de crisis voor Huawei heeft veroorzaakt, wanneer het bedrijf telkens zijn kwartaalcijfers deelt. Zeker is dat veel media die cijfers met volle aandacht zullen volgen. Al stelt Huawei dat het na die eerste klap nu wel positieve resultaten ziet in zijn verkoop.
[readmore articles="200214"]
In augustus loopt ook de tijdelijke maatregel af die Huawei in staat stelt om met bedrijven handel te drijven als ondersteuning voor zijn huidige producten. De vraag is ook wat voor impact het wegvallen die regeling zal hebben. Als bedrijven nu al via een handig omweg met Huawei zaken kunnen doen, zou die impact eerder beperkt kunnen zijn.
Achter de schermen zal er gedurende die tijd ook stevig gewerkt worden aan het plan B. Al is het duidelijk dat Huawei over die plannen voorlopig niets kwijt wil, en dat Huawei blijft herhalen dat het volledig kiest voor Android als besturingssysteem. Of het die ambitie zal kunnen waarmaken op lange termijn is op dit moment nog niet zeker.