Europese Commissie investeert 43 miljard in chipproductie na wereldwijde tekorten

Europese Commissie investeert 43 miljard in chipproductie na wereldwijde tekorten

De Europese Commissie stelde op 8 februari een nieuwe Chipwet voor. Hiermee willen ze de enorme productietekorten van chips tegengaan, onderzoek doen naar nieuwe ecologische prototypes en het technologische leiderschap van de Europese Unie op gebied van chips versterken.

Wereldwijde tekorten aan chips

Wereldwijd zijn er grote tekorten aan chips in verschillende sectoren zoals de medische, de autoindustrie en zeker ook de telefoonproductie. Deze tekorten hebben ervoor gezorgd dat vele fabrieken moesten sluiten. In een aantal lidstaten is in 2021 de productie van chips in de automobielsector met 1/3e gedaald. Dit heeft Europa doen inzien dat we wereldwijd op vlak van industrie, politiek en samenleving afhankelijk zijn van chips.

“Chips zijn noodzakelijk voor de groene en digitale transitie en voor het concurrentievermogen van de Europese industrie. We mogen niet afhankelijk zijn van één land of één bedrijf om de voorzieningszekerheid te verzekeren. We moeten meer samen doen op het gebied van onderzoek, innovatie, ontwerp, productie om ervoor te zorgen dat Europa sterker wordt als belangrijke speler in de mondiale waardeketen. Dit zal ook onze internationale partners ten goede komen. We zullen met hen samenwerken om toekomstige voorzieningsproblemen te voorkomen.”

- Margrethe Vestager, vice-president 

De Europese chipwet gaat voortbouwen op de sterke punten en gaat de zwakke proberen verhelpen. De Europese Unie heeft hiervoor 43 miljard euro in private en publieke instellingen vrijgemaakt. De chipwet bestaat ook uit een aantal maatregelen om in de toekomst sneller te kunnen reageren als er nog tekorten zijn. Ook wil de EU met deze wet hun marktaandeel tegen 2030 met 20% verhogen.

Belangrijkste onderdelen van de chipwet

Het eerste belangrijke onderdeel van de wet is het initiatief Chips voor Europa. Hiermee willen ze de krachten van alle lidstaten bundelen om onderzoek te doen naar nieuwe ecologische prototypes en de innovatie en ontwikkeling ervan te versterken. Het tweede belangrijke onderdeel van de wet is een nieuw kader om de productiecapaciteit te vergroten. Onderdeel hiervan is een nieuw chipfonds dat nieuwe bedrijven financieel zal ondersteunen tijdens de start-up-periode. Het laatste belangrijke onderdeel is het anticiperen op nieuwe tekorten. Om dit mogelijk te maken zullen ze belangrijke informatie van bedrijven verzamelen. Daardoor kunnen ze de primaire knelpunten in kaart brengen en ze op tijd aanpakken.

Het is goed dat de Europese Unie maatregelen neemt want de chipsector is een belangrijke troef voor de industriële wereld. Door de digitale transformatie ontstaan er nieuwe markten voor de sector zoals smartphones, de cloud, het internet, 5G en nog veel meer.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de telefoonmarkt? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Lees meer over:
Chipsets

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties