Europese Commissie: 'geen limieten bij dataroaming'

Europese Commissie: 'geen limieten bij dataroaming'

Geen 90-dagen regel

Zo zou onder andere de 90-dagen regel afgeschaft worden. Dit zou betekenen dat je per periode 'slechts' 90 dagen in het buitenland data binnen de bundel zou mogen verbruiken. Op deze maatregel kwam veel kritiek en dat zal dan ook één van de redenen zijn waarom deze voorwaarde geschrapt is uit het nieuwe voorstel.

Wel wordt er gebruik gemaakt van een fair use policy, waarbij providers buitensporig gebruik kunnen bestraffen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin er meer data in het buitenland wordt verbruikt dan in Nederland. Een andere verdachte situatie zou zijn als een inactieve sim-kaart ineens weer gebruikt zou worden in het buitenland.

Met deze fair use policy hebben de providers iets in handen om misbruik van dataverbruik in het buitenland te voorkomen. Nadat misbruik is vastgesteld, kan de provider de klant een boete opleggen van vier cent per minuut per gesprek, één cent per sms en 85 cent per gebruikte MB in het buitenland.

Geen roamingkosten

Het afschaffen van roamingkosten staat op de agenda voor 15 juni 2017, waarna je in het buitenland gebruik kunt maken van jouw Nederlandse of Belgische bundel. Dat wil zeggen dat je in landen binnen de EU volledig uit jouw eigen bundel kunt internetten, bellen en sms'en.

Begin september kwam er een conceptvoorstel met daarin de concrete uitwerking van het afschaffen van de roamingtarieven echter, werd dit een aantal dagen later weer teruggetrokken. Het nieuwe voorstel zonder de limieten moet nu voorgelegd worden aan de Europese waakhonden voor elektronische communicatie (Berec) waarna dit goedgekeurd moet worden. Om de roamingkosten per 15 juni 2017 af te schaffen, zal er voor 15 december 2016 een akkoord nodig zijn.

Via: Persbericht / Tweakers

Lees meer over:
Algemeen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties