Europa start twee onderzoeken naar Googles reclamesysteem

Europa start twee onderzoeken naar Googles reclamesysteem

De Europese Commissie wil meer weten over de manier waarop Google gegevens verzamelt en gebruikt voor advertenties. Er zijn twee onderzoeken tegen Google geopend.

Googles reclamepraktijken

We kennen Google van de zoekmachine, de Pixel-telefoon en andere producten en natuurlijk van Android. Maar het hart van Googles verdienmodel is de verkoop van advertenties, en het is net daar waar de Europese Commissie meer over wil te weten komen.

Woensdag maakte de Europese Commissie bekend dat het twee onderzoeken start naar de manier waarop Googles systeem voor reclame werkt. De Commissie wil meer te weten komen over enerzijds de technologie en anderzijds de manier waarop Google gegevens verzameld, dat blijkt uit een document dat Reuters kon inkijken. Google heeft nu nog tot vrijdag om antwoorden te geven op alle vragen die Europa stelt in een document dat 13 pagina's telt.

Europa start twee onderzoeken naar Googles reclamesysteem

8,2 miljard euro

"Dit onderzoek gaat over alle diensten van Google, inclusief digitaal adverteren en zijn technologie voor advertenties", zo luidt de omschrijving van de onderzoeken. "De Commissie heeft mogelijke bezorgdheden met betrekking tot de manier waarop Google gegevens die geld opbrengen verzamelt, maar ook hoe ze verwerkt worden en aan wie toegang tot de data wordt verleend", aldus het document.

Google komt dus mogelijk opnieuw in opspraak. Het bedrijf kreeg de afgelopen jaren al meermaals stevige boetes voorgeschoteld van de EU vanwege oneerlijke concurrentie met zijn producten en diensten. Google boetes zijn goed voor een totaal bedrag van 8,2 miljard euro. Twee jaar geleden viel de zwaarste boete van 4,3 miljard euro en een jaar eerder moest Google al een som van 2,5 miljard te verwerken.

Lees meer over:
Algemeen nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer