Europa gaat Google en Meta scherper in de gaten houden

Europa gaat Google en Meta scherper in de gaten houden

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Eurocommissaris Thierry Breton zegt dat grote techbedrijven extra in de gaten worden gehouden door Europa. Bedrijven als Google, Meta, Microsoft en Amazon hebben vanaf augustus te stellen met de Digital Services Act (DSA) en daarin staan allerlei nieuwe regels waaraan ze zich dienen te houden.

Digital Services Act

Zo te horen is de EU niet van plan om de bedrijven in de eerste periode van het in werking gaan van het nieuwe beleid heel mild te behandelen. Het wil zijn burgers beschermen door met deze regels te komen en dat betekent dat de bedrijven zich er per direct aan moeten houden. Dat geldt voor veel grote techbedrijven, want ook Twitter, YouTube, Zalando, Wikipedia, Snapchat, Pinterest, LinkedIn en TikTok vallen onder de bedrijven op wie dit verscherpte toezicht van toepassing is.

De DSA heeft vooral te maken met de privacy van burgers waar het gaat om gepersonaliseerde advertenties. Het gebruiken van de gegevens van gebruikers om doelgerichter te adverteren is niet helemaal verboden, maar gevoelige data zoals etniciteit en seksuele voorkeur mogen hierbij niet meer worden gebruikt. Kinderen mogen zelfs helemaal geen gepersonaliseerde advertenties geserveerd worden. Websites weten vaak meer over je dan je denkt, omdat ze bijvoorbeeld je zoekopdrachten en bezoeken aan websites kunnen zien.

Gerelateerde artikelen

Tegen verspreiding haat

Het idee van de act is ook om nepnieuws aan te pakken en het verspreiden van haat. De EU kan met deze nieuwe regelgeving zorgen dat online platforms wordt afgedwongen om illegale content weg te halen, zoals kindermisbruik en terrorisme. Voor alle grote techbedrijven geldt dat ze zelf regels moeten opstellen voor hoe ze dat gaan doen, dat herkennen en verwijderen van illegale berichten. Google heeft dit al, maar straks is dat dus verplicht.

Er is overigens wel een kleine overgangsperiode, want pas op 17 november 2024 is de DSA helemaal van kracht. Dat geeft de EU-lidstaten ook wat extra tijd, want die moeten op hun beurt weer per lidstaat een coördinator voor digitale diensten leveren die toezicht kan houden op hoe de DSA wordt nageleefd en eventueel boetes opleggen.

Wat vind jij van de Digital Services Act? Is het goed dat de EU zijn burgers op deze manier probeert te beschermen of belemmert het vooral grote techbedrijven? Laat het nu achter in de reacties bij dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk