EU werkt aan regels die Apple kunnen dwingen om usb-c te gebruiken

EU werkt aan regels die Apple kunnen dwingen om usb-c te gebruiken

Universele oplader

Het zat er al langer aan te komen, maar in het Europese Parlement is er gestemd over de vraag of de Commissie een regelgeving moet uitwerken voor een universele telefoonoplader. Met een erg duidelijke 582 stemmen voor en 40 stemmen tegen heeft de Commissie een groen licht gekregen. Uiterlijk tegen juni 2020 moet er een voorstel op tafel liggen.

De belangrijkste motivatie voor zo'n regelgeving is de enorme hoeveelheid aan elektronisch afval waar smartphoneopladers verantwoordelijk voor zijn. Wereldwijd wordt er naar schatting jaarlijks 51 000 ton aan e-waste gecreëerd. Volgens een eerdere beleidsmaatregel zouden fabrikanten aangemoedigd worden om van een universele standaard te gebruiken, maar die stappen hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd, zo oordeelt de EU.

telefoonoplader op tafel

Het Lightning-probleem

Apple is momenteel de grootste tegenstander die zich verzetten tegen de Europese maatregelen, omdat het al jaren werkt met een eigen standaard: de Lightning Connector. Apple stelt dat Europa juist meer afval gaat creëren als straks miljoenen aan Lightning-accessoires op de afvalberg belanden als gevolg van de wetgeving. Het is opmerkelijk dat Apple zich blijft vastklampen aan de Lightning-poort terwijl het usb-c-gebruikt bij zijn iPad Pro's en MacBook Pro's.

Naast een regelgeving voor bedrade opladers wil de EU ook in één klap streven naar een standaard voor draadloze opladers, maar die ligt meer voor de hand. De qi-standaard wordt al door het overgrote deel van de fabrikanten voor telefoon gebruikt.

Het is niet bekend hoe streng de voorwaarden zullen zijn die nu door Europa worden uitgeschreven, maar we zullen daar meer over ter weten komen in juni dit jaar.

Foto's van de draadloze oplader

Lees meer over:
Android algemeen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties