EU en VK starten groot onderzoek tegen Facebook en zijn Marketplace

EU en VK starten groot onderzoek tegen Facebook en zijn Marketplace

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk maken vandaag bekend dat er een onderzoek loopt tegen Facebook. Het bedrijf zou de gegevens van advertenties op zijn platformen gebruiken voor zijn Marketplace om zo tegen die adverteerders te concurreren.

Facebook-onderzoek

Facebook en zijn Marketplace zijn op de radar gekomen bij de Europese Commissie en Britse waakhond voor eerlijke concurrentie CMA, aldus de NOS. Facebook laat bedrijven adverteren op zijn platform, maar nu wordt het ervan beschuldigd dat het die gegevens die advertenties verzamelen ook weer gebruikt voor zijn eigen Marketplace. Dat is Facebooks shopgedeelte.

Concurreren met eigen adverteerders

Het sociale netwerk zou dus met andere woorden de concurrentie aangaan tegen zijn eigen adverteerders. Facebook wordt er daarom van verdacht om zo een oneerlijke concurrentiestrijd te voeren, en deze twee onderzoeken moeten uitwijzen of dat ook het geval is. "Oneerlijke voordelen voor Facebook kunnen belemmerend zijn voor concurrenten om ook succesvol te zijn en dit kan gevolgen hebben voor het aanbod", zegt CMA-directeur Andrea Coscelli.

Het valt nog af te wachten wat het resultaat van de onderzoeken zijn. Beide worden onafhankelijk van elkaar gevoerd maar de onderzoekers van de EU het en Verenigd Koninkrijk staan wel met elkaar in contact. De Britten voeren tegelijk ook onderzoek naar eventuele oneerlijke concurrentie met Facebook Dating en de Facebook-inlogknop op andere websites.

EU en VK starten groot onderzoek tegen Facebook en zijn Marketplace

Overheden tegen big tech

Facebook zou niet het eerste grote techbedrijf zijn dat door Europa wordt beboet wegens oneerlijke concurrentie. Er lopen onderzoeken tegen Apple en Amazon en Google is al meermaals tegen de lamp gelopen. Het bedrijf kreeg drie jaar geleden nog een recordboete van 4,34 miljard voorgeschoteld.

Gerelateerde artikelen

Natuurlijk is het niet de eerste keer dat Facebook in het oog springt bij overheden, maar dat heeft dat veelal met privacykwesties te maken. Twee jaar geleden kreeg het bedrijf in de VS de rekening gepresenteerd vanwege het Cambridge Analytica-privacyschandaal, en dat bedroeg ook een miljardenboete.

Facebook

Facebook

Facebook is een Amerikaanse online sociale-mediadienst dat onderdeel is van Meta. Facebook voor Android geeft je bijna alle desktop-mogelijkheden op je smartpho ..

Afbeelding: "Mark Zuckerberg" door jdlasica, CC BY 2.0

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk